Készült: 2021.08.05.22:17:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2016.05.18.), 42. felszólalás
Felszólaló Heringes Anita (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:59


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERINGES ANITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslat, ami előttünk fekszik, alapjaiban rövid, 13 szakaszból álló javaslat, mégis sok kérdést vet fel a mi frakciónkban is, mint egyébként a Balaton környékén élő emberek többségében is. Eleve érdekes, amikor a 2017-es költségvetés beterjesztése alatt töméntelen mennyiségű törvényt terjeszt be a kormány, amivel el lehet leplezni azokat az apró dolgokat, amiket nem szeretnének, hogy észrevegyen a lakosság, a választópolgárok vagy esetleg a helyi polgármesterek.

A Balaton-törvényt módosító javaslatban a partvonal-szabályozásra vonatkozó garanciális rendelkezéseket hagyják el, szerintünk ez nem biztos, hogy előnyös. Különösen aggasztónak tartjuk azt az átmeneti szabályt, miszerint kiemelt beruházások esetében figyelmen kívül hagyhatók a vízpart-rehabi­litációs tanulmányi tervben foglalt követelmények. A hatályos szabályozás látványos felpuhítása felveti annak gyanúját, hogy a javaslat a Balaton-partot célzó hatályos szabályoknak meg nem felelő beruházások megvalósítását szolgálja majd a jövőben. Ugye, tisztelt képviselőtársaim, a kételyek egyre nagyobbak az ellenzéki képviselők és az állampolgárok fejében is, hiszen láttunk mostanában nagyon sok mindent.

Fellazítja a balatoni partszabályozás előírásait ez a törvényjavaslat. Ez nemcsak az eddigi illegális partfeltöltéseket legalizálhatja, hanem az új beruházásoknak is szabad utat adhat. A lépés igazi ajándék a vizes vb-nek, ezt láthatjuk előre.

A Balaton-törvény jelenleg kategorikusan megtiltja a tómeder csökkentését, a partvonal megváltoztatását és a tómederbe benyúló állandó építményeket, létesítményeket. Ez a korlátozás elvben hatékonyan védi a tavat, a valóságban viszont tudjuk, hogy nem. Az utóbbi években rendszeresen figyelmen kívül hagyják és hagyhatják ezen előírásokat a környéki települések. Balatonfenyvesen például zavartalanul építhettek a tóba 500 méter mélyen beékelődött óriásmólót. A kormány azonban most jogilag is megkönnyítené a partvonal átalakítását, a területrendezési törvények módosításáról benyújtott törvényjavaslatban úgy változtatnák meg a Balaton-törvényt, hogy a jövőben ne legyen szükség a vízpart-rehabilitációs tanulmánytervekre.

Képviselőtársam, a fideszes vezérszónok úr elmondta ‑ és valószínűleg csak nyelvi tévedés volt ‑, hogy megszűnhet a jogbiztonság. Mi reméljük, hogy ez nem fog megtörténni. Reménykedem benne, hogy ez tényleg csak egy tévedés volt a felszólalásában, és ezért javította rögtön, ahogy tehette.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ahogy önök is elmondták és a vezérszónok úr is elmondta, az Ab által előírt lépéshez a kártalanítási szabályokat már az előző ciklusban meg kellett volna alkotni, de azok máig hiányoznak a jogszabályból. Bekerült viszont a törvényszövegbe a Balaton Kiemelt Üdülőkörzethez tartozó települések közé Balatonakarattya, amit bizonyára örömmel lát majd Matolcsy György is, hiszen az ő felesége ott a polgármester. Gondolom, a rokonok közé a tisztelt felesége is tartozik, bár ezt cáfolta tegnap Matolcsy György, hogy nem a rokonokról szólnak ezek a javaslatok, de gondolom, a felesége valahogy csak a rokona, és ha éppen pont Balatonakarattya az, amely bekerül ebbe a kiemelt üdülőövezetbe, annak azért, gondoljuk, hogy van oka. És ez nem régen vált önálló településsé, azóta lehet polgármestere Matolcsy György úr felesége ennek a területnek. A településen egyébként a közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank alapítványai vettek egy volt MÁV-üdülőt, ez is azért érdekes pontja ennek a történetnek.

De nem baj, ennek az urambátyám világnak, tisztelt képviselőtársaim, egyszer csak vége lesz! Éppen fél órával ezelőtt nyújtottuk át a Magyar Nemzeti Bank elnökének ‑ a Magyar Szocialista Párt-frakció képviselői ‑ a felmondólevelét, amelyet, reméljük, hogy komolyan is vesz, és meg is teszi a felmondását.

(13.00)

Ami megdöbbentő, hogy ahogy belép az ember a Magyar Nemzeti Bankba, ki van rakva egy nagy táblán, hogy „családbarát munkahely”. Most már értjük, tisztelt képviselőtársaim, hogy mi az a családbarát munkahely, amikor a rokonoknak minden jár, aki pedig a rokonságon kívül esik, annak semmi sem jár.

Így az MSZP-frakció természetesen ezt a javaslatot nem fogja tudni támogatni. Nem lehet jobb csak a haveroknak, barátoknak és rokonoknak, itt még van 9 millió 800 ezer állampolgár legalább, aki szeretne jól megélni ebben az országban. Úgyhogy tisztelt képviselőtársaim, őket is hagyni kell élni. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai