Készült: 2020.07.12.19:29:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

196. ülésnap (2009.03.16.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:17


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, szükséges szólni a tegnapi eseményekről, talán egy kicsit más hangsúllyal (Zaj. - Az elnök csenget.), mint az előttem lévő szólt.

Szükséges szólni a felelős kormányzás minimumáról, mert egy felelős kormány jól tudja, hogy a törvényeknek alá van vetve. Egy felelős kormány jól tudja, hogy az emberi jogokat minden eszközzel meg kell hogy védje. Egy felelős kormány jól tudja, hogy nem a hatalom érdekében, hanem az emberek érdekében szükséges kormányoznia; és egy felelős kormány tiszteli az alkotmányosságot, és tiszteli az emberi jogokat.

Nagyon sajnálom, hogy képviselőtársam, akit 1990-ben még liberális politikusként ismertem meg, nem emeli fel a szavát abban az esetben, amikor őrző-védő kft.-kkel láttatnak el közfeladatokat. Ez nem lehet kérdés a törvényesség szempontjából, hiszen, idézem az adatvédelmi biztos 2008-as jelentését erről az esetről: "Álláspontom szerint azonban komoly alkotmányos aggályokat vet fel az a gyakorlat, hogy egyes állami vagy önkormányzati rendezvények biztosítását az állam a rendőrség helyett személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató, úgynevezett őrző-védő magánvállalkozásokra bízza." Ebben a jelentésében ajánlást is tesz a rendőrségnek, s úgy tűnik, hogy semmit nem tanultak, és ebből az ajánlásból semmit be nem tartottak.

Amikor a híradó képeiben azt látjuk, hogy a csecsemőtejet kívánják elkobozni egy édesanyától, aki a rendezvényre siet, egy őrző-védő kft. tagjai (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból. - Az elnök csenget.), uraim, úgy látszik, önök már a csecsemőtejtől is félnek. (Taps a KDNP és a Fidesz soraiban.) Minden tevékenységük arra irányul. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban.) A gyengébbek kedvéért, tessenek most figyelni, az adatvédelmi biztos meghatározza - ami egyébként a strasbourgi bírói gyakorlatból ismert - azt a négy kritériumot, amilyen módon emberi jogok korlátozhatók. Megállapítja, hogy a korlátozás legitim célját meg kell határozni, a cél eléréséhez alkalmasnak, szükségesnek és arányosnak kell lennie, ami egy demokratikus jogállamban lehetséges.

Tessék szíves lenni megmondani, hogy az a transzparens, hogy felelős kormányzást kérünk, abban az esetben milyen alapon avatkoztak be, az melyik kritériumnak felel meg!? (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.) Én elvárom a liberális barátaimtól, hogy tiltakozzanak ilyen esetekben is. Ha Magyarországon ma nem lehet azt megtenni, hogy felelős kormányzást követelünk, akkor itt most már a jogállam van veszélyben. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban. - Taps a KDNP és a Fidesz soraiban.)

Mi az a beavatkozási szükségszerűség és arányosság, ha valaki... - lehet, hogy a stílussal nem kell egyetérteni, hogy "Gyurcsány, takarodj!", de tartalmilag igen, hogy valóban már a tőzsde, a pénzvilág, a vállalkozók és az egész ország azt kéri, hogy váltás történjen ezen a területen, akkor ezt az embert elviszik. Ugyanakkor a ma reggeli hírek arról szólnak, hogy érdekes módon Toroczkait és Budaházyt kiengedték. Hol van a többi 38 ember? Remélem, hogy ezen felszólalás után választ kapok arra is, hogy hol a többi 36 ember. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban. - Taps a KDNP és a Fidesz soraiban.)

Én egyre kérem önöket: ha azt kérik, hogy ünnepeljünk (Zaj. - Az elnök csenget.), akkor ne tessenek félni! Önök féltek 1972-ben a Nemzeti Múzeumnál, amikor a "Hűség a néphez, hűség a párthoz" volt kiírva. Féltek a következő évben, '73-ban, amikor a csepeli munkásőröket bevezényelték, körülbelül csak az egyenruhák minőségében volt különbség, a magatartásban semmi. És féltek 1989-ben is, csak akkor mi már tudtuk, hogy ez a végjáték.

Hölgyeim és Uraim! A végjáték elkezdődött. (Taps a KDNP és a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai