Készült: 2020.08.09.19:22:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2009.10.13.), 192. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetértünk abban államtitkár úrral, hogy sajnos több generáció van, akik nem látták a szülőket munkába menni. Nekünk viszont pontosan az a feladat, hogy ezen változtassunk, és engedtessék meg egy nagyon szerény megjegyzés: ez a nyolc év nem abba az irányba hatott, hogy ezen hatékonyan sikerült volna változtatni.

Szeretném aláhúzni, hogy mindaddig, amíg a mezőgazdasági termelést bérmunkára akarjuk alapozni, mindaddig, amíg az önfoglalkoztatást először most írták le az agrárjelentésben, először, hogy van ilyen, hogy önfoglalkoztatás... (Herbály Imre: Tavaly is benne volt!) Először érdemben most már. Még mindig nem önfoglalkoztatásnak írták ki, hanem díjazás nélküli munkaként írták le. Az a helyzet, hogy ezt bizony jobban el kellene ismerni.

Abban is egyetértünk, hogy változtatni kell azon a rendszeren, hogy nem mehetnek ki a középiskolás gyerekek az almáskertekbe. Nagyon egyetértünk, mert az képtelenség, hogy komoly munkabérrel, annak közterheivel gyűjtjük össze, mondjuk, a gyümölcsöt, hogy ne kelljen betárcsázni, és esetleg megpróbáljuk eljuttatni az arra rászorulókhoz, de karitatív alapon nem vonulhat ki egy iskola szabályszerűen azért, hogy be tudja takarítani a termést, hogy a rászorulókhoz eljuttassa.

A másik dolog pedig a példaadás. A délelőtti bizottsági ülésen szóba került, igen, a gyereket, ha úgy tetszik, nevelni kell, hozzá kell szoktatni az életmódhoz is meg a munkához is, meg a táplálkozáshoz is, és ha van jó példa, akkor van eredmény is. Ezért vagyunk mi a családi gazdaságok mellett elsősorban.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai