Készült: 2020.07.09.11:01:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

310. ülésnap (2013.10.14.), 172. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Kérdésének a kuruc.infós, lapszemlés részére és a konkrét bírósági ítéletre nem szeretnék válaszolni, de a problémára igenis nagyon nagy mértékben. Nem is említette képviselő úr, hogy ez mekkora probléma, hiszen évről évre 10 ezer olyan gyerek van, aki valamilyen módon - akár egy szexuális bűncselekmény vagy egy erőszakos bűncselekmény áldozataként vagy szemtanújaként - elszenvedi azt a sokkot, és sok esetben áldozata lesz annak a bűncselekménynek, amelyet egy teljesen érthetetlen és olykor rendkívül ízléstelen és gusztustalan vágytól vezéreltetve követ el valaki. Tehát nem pusztán arról van szó, hogy egy-egy bírósági ügy kapcsán kell hathatós lépéseket tennie a kormánynak, hanem egy átfogó intézkedéssorozatra van szükség.

Ezért fontos a július 1-jétől hatályba lépett új büntető törvénykönyv, hiszen átstrukturálta ezeknek a bűncselekményeknek a szerkezetét. Azt láthatjuk, hogy egyre több ilyesfajta bűncselekmény kerül napvilágra, ezért fontos, hogy szigorúbban lehet már büntetni ezeknek a cselekményeknek - ha mondhatom így - az előkészületi fázisát is, lehetőség van arra, hogy akik ilyennel foglalkoznak egy településen, azokat a településről is kitiltsák, lehetőség van arra, hogy most már a büntetőeljárás elejétől a távol tartás jogintézményével éljünk, tehát ne kerüljön valaki olyan gyerek közelébe, akinek a sérelmére elkövetett bűncselekményt, vagy azt elkezdte előkészíteni. Ilyen szempontból egy átfogó törvénycsomagot már be is terjesztettünk a parlament elé. Ön is emlékezhet, ez a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szól, és többek között azt is tartalmazza, hogy ha valaki ellen nyolcévesen egy ilyesfajta bűncselekményt elkövetnek, akkor ne ketyegjen az elévülési határidő 18 éves koráig, hanem akár 18 évesen is tudjon feljelentést tenni és elindítani a büntetőeljárást.

A különböző kémiai kasztrációk szankciórendszerét az Európa Tanács igencsak monitoring alá vonta abban a két országban, amelyeket említett, Csehországban és Németországban. Németországban éppen felülvizsgálat alatt van ez a fajta típusú szankció. Ugyanakkor mi a KIM-ben azon dolgozunk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) - nagyon röviden még egy mondat -, hogy olyasfajta rendszert és nyilvántartást dolgozzunk ki, amelyben ezek az emberek többet gyermekek közelébe munkát végezni nem kerülhetnek vissza.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai