Készült: 2020.07.10.18:52:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

309. ülésnap (2013.10.08.), 66-68. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 5:56


Felszólalások:  Előző  66 - 68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgy és Urak! Tisztelt Ház! Jól jelzi az ellenzéki kritikának a valóságtartalmát és elferdítését, amit csak itt a legutóbb mondott Szávay képviselő úr, hogy a nemzeti összetartozás bizottságában miért nincs ellenzéki alelnök. Azért nincs ellenzéki alelnök, mert az ellenzéknek fel lett kínálva, hogy egy alelnöki pozíciót töltsenek be ebben a bizottságban, de úgy nyilatkoztak, hogy ők egy másikat szeretnének (Szávay István: Csúsztatsz!), amelyik egy fideszes hely volt, és éppen ezért elcserélték (Dr. Schiffer András közbeszól.) a Fidesszel ezt az alelnöki helyet (Szávay István: Nem szégyelled magad?), éppen ezért lett ott még egy ellenzéki elnökük, de itt az ellenzékből az LMP lett volna az, amely jelölhetett volna egy alelnököt, nem élt ezzel a lehetőségével két héttel ezelőtt (Szávay István: Az ellenzék az LMP! A ti ellenzéketek! - Dr. Schiffer András: Na!), ezért átmentek egy másik bizottságba.

Az pedig, hogy a tisztelt ellenzéki pártok egymással abban nem tudnak megállapodni, hogy ki melyik bizottságban legyen alelnök, nem a kormánypártok felelőssége. Önök, amikor együttműködésről beszélnek, és a saját alelnöki pozíciójukról ellenzéki pártok egymás között nem tudnak konszenzusra jutni, akkor ne a kormánypártoktól várják, hogy odamenjenek, és önök helyett oldják meg azokat a problémákat (Szávay István: Ez egy hazugság, amit mondasz...), amelyeket önök mint ellenzéki pártok nem tudnak megtenni. Jobb bele se gondolni, hogy kormánypártként mennyire lennének képesek az együttműködésre, Magyarország irányítására... (Közbeszólások a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Engedje meg, államtitkár úr, hogy félbeszakítsam. Olyan a parlamenti játékszabály, hogy az előterjesztőnek, a kormány képviselőjének zárszavához folyamatosan és állandóan hozzászólásokra nincs lehetőség. Amennyiben a kocka fordul, és más pártok lesznek kormányon, akkor ez a nagyszerű lehetőség, amellyel lehet különböző módokon élni, másnak adatik meg. Folytassa, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Azok a hozzászólások meg bekiabálások, amelyek elhangzottak, azoknak az eseményeknek a bekövetkezte, akár másfél-két évvel ezelőtt, és azok a különböző lózungok, amelyek elpuffogtatásra kerültek, szintén nem először hangzottak el. Nyilván itt egy gyors összefoglalót kiabálnak be a képviselő urak a végén.

Nézzenek körbe határon túl, tisztelt képviselőtársaim, és amikor azt mondják, hogy nem jól működik a Bethlen Gábor Alap, akkor nézzék meg, hogy milyen stabil támogatás mellett működhetnek a határon túli szervezetek. Én a hét végén két napot Kárpátalján voltam, a líceumoktól a főiskoláig, különböző cserkészcsapatokig láthatják, hogy mennyivel jobban tudnak működni, mint évekkel ezelőtt, ez a kormány kiáll a határon túliak érdekében, és nemcsak a szavak szintjén, nemcsak zengzetes szólamokat mond, mint azt a jobbikos képviselőtársaink teszik, hanem konkrét anyagi vállalásokat is tesz. Épülnek az egyetemek, épülnek a főiskolák, fenntartottak az intézmények, jól működik a középiskolai rendszer is határon túl, az egyházi szervezetek szintén támogatásra kerülnek, a Határtalanul-programban diákok tízezrei utaznak különböző határon túli közösségekhez és viszont. Tehát jól láthatóan ez egy jól működő program, és jól láthatóan az elmúlt három évben fejlődésnek indult a határon túli magyar szervezeteknek az élete.

Éppen ezért, tisztelt képviselő urak, egyikőjük sem tudott egyetlenegy olyan kritikát sem mondani a BGA működésével kapcsolatban, amelyet határon túli civil szervezetek levelével, tiltakozásával, véleményével ki tudott volna egészíteni. Önök a saját maguk képviseletében a saját véleményüket mondták el, de egyikőjük sem tudott egyetlenegy határon túli szervezetet sem mondani, amely az önök kritikájával egybehangzó kritikával illette volna az alap tevékenységét. Jól láthatóan önök a felszólalásaikban nem a határon túliakat képviselték, hanem a saját belpolitikai szándékaikat képviselték, ezért nem tudták egyetlenegy esetben sem határon túli indokokkal alátámasztani a mondandójukat.

(12.40)

Ebből is látszik, hogy önök nem valós képviselet alapján nem valós határon túli igényeket fogalmaztak meg az elmúlt 2-3 óra vitájában, hanem pusztán a saját belpolitikai vitáikat mondták el.

A másik rész, ahol lehetett volna, de nem lehetett kritikával illetni az alap működését, hiszen teljes mértékben a törvényeknek megfelelt, hogy egyetlenegy szabálytalanságot sem tudtak mondani a vitában, egyetlenegy olyan pénzügyi, könyvelési, gazdálkodási vagy más visszaélést, visszásságot, ami az alap működésére jellemző lett volna. Elmondhatjuk tehát, hogy teljes mértékben törvényes volt, hiszen semmilyen pénzügyi, gazdasági hibát önök sem tudtak itt felsorolni az elmúlt 2-3 óra vitájában, és egyetlenegy érdemleges panaszt, sort sem, kifogást sem tudtak mondani, amit határon túli szervezetek fogalmaztak volna meg.

Arra már csak nagyon röviden térnék ki, hogy amiket hiányoltak, azoknak egy jó része benne van a hosszabb változatú jelentésben, amely a parlament honlapján olvasható. Például benne vannak az elutasítási okok az oktatási pályázatnál. Benne van, hogy a maradványokat minden évben felhasználtuk. Amiket nem használt fel előző évben a pályázatok kedvezményezettjei részéről való fel nem használás, vagy hibás felhasználás miatt, a BGA a következő évben felhasználta támogatásként.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy bár sok felszólalás érkezett, de azoknak viszonylag kis része tudta érdemben kritikával illetni a BGA-t. Nyilvánvalóan nincs takargatnivalója. Ezért vannak fenn a honlapon a támogatások. Én most felmentem, óriási hosszú Excel-táblázatokban megtalálható, hogy ki mekkora támogatást kapott. Ezen túlmenően az ÁSZ javaslatára könyvvizsgálóval szintén auditáltatjuk a működését. Tehát elmondható, hogy egy jól működő, szabályosan működő BGA Zrt.-ről van szó, jól látható, hogy 13 milliárd forint igencsak jelentős forrás, de nem is ez a szám számít, hogy ez milyen szépen növekedett az elmúlt időszak határon túli támogatásaihoz képest, hanem az, hogy ennek eredménye van. Eredménye van határon túl, ez a határon túl az ottaniak céljainak megfelelően hasznosul, és ennek kézzelfogható fejlődési eredményeit, a közösségek megerősödését, az intézmények fenntartását önök is tapasztalhatják, ha a határon túl járnak.

Köszönöm szépen a figyelmüket, és remélem, hogy támogatásukról tudják biztosítani majd a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  66 - 68  Következő    Ülésnap adatai