Készült: 2020.07.07.05:28:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

309. ülésnap (2013.10.08.), 22. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az Állami Számvevőszéknek a pártok gazdálkodásáról szóló 2010. évi beszámolója szerint a Jobbik 3 millió 860 ezer forint olyan támogatást kapott, amely külföldről érkezett; és ezen túlmenően is talált az ÁSZ még a beszámolóban nem szereplő külföldi támogatásokat. Így tehát az ön által előbb említettek szerint (Dr. Staudt Gábor: Civil.) a Jobbik ügynökszervezetnek mondható Magyarországon. Nyilván amögé tudnak bújni, hogy nem civil szervezet, hanem párt. De ettől függetlenül, tisztelt képviselő úr, vigyázzunk a szavakkal, mert könnyen lehet hogy visszafelé sülnek el. Sőt, ha ön ezt az egymilliós, másfél milliós határt mondja, akkor kétszeresen vagy háromszorosan mondható ügynökszervezetnek a Jobbik.

(9.50)

Tudja, sose vitte előre Magyarország történelmét az, ha cirill betűs jogszabályokat fordítottunk le szó szerint és ültettünk át a magyar jogba. Úgy gondolom, hogy itt sem lenne az üdvös és célravezető, ha orosz jogszabályokat próbálnánk Magyarországon átültetni. Az antikommunista Jobbiktól egy kicsit furcsa is nekem, hogy a cirill betűket ennyire megszerették, hogy egy az egyben átvennék. (Dr. Gyüre Csaba közbeszól.)

Másrészről pedig rendkívül kijátszható. Nem kell túl rafkós ügyvédnek lenni ahhoz, hogy az ember kitalálja: van egy szervezet, egy egyesület, amelyik a külföldi pénzt fogadja, majd átadja egy másik szervezetnek, így a célszervezet már magyar szervezettől kapta ezt a támogatást. Tehát nemcsak hogy az eredete kicsit kétes a javaslatnak (Dr. Staudt Gábor közbeszól.), hanem nagyon könnyen kijátszható is, ha egy honi, ilyesfajta szervezetet vesznek igénybe a pénzek továbbosztására.

Nem jó, ha vannak a parlamentben olyan politikusok, akik Brüsszelt kívánják másolni egy az egyben, de legalább ilyen veszélyes, ha valakik Oroszországban vagy Iránban keresnek támogatást, támogatót, legyen az anyagi vagy ideológiai támogatás. Számunkra, Fidesz-KDNP-politikusok számára ahogy a Brüsszel-majmolás vagy a Washington-majmolás, -kiszolgálás elfogadhatatlan, az Oroszország vagy Irán felé kacsintás ugyanígy.

Ettől függetlenül maga az alapkérdés, amit a képviselő úr felvetett, jogos kérdés, hiszen Magyarországon nem engedhető meg, hogy jelentős politikai befolyással bírjanak külföldi erők. Maga a büntető törvénykönyvünk is védi, hogy külföldi érdeket ne lehessen szolgálni a közhatalmi döntések meghozatala során, és a józan emberi ész is azt mondja, hogy nem lehet senki külföldi hatalom szolgálója. Éppen ezért fogadtuk el az új kampányfinanszírozási törvényt, amely tiszta helyzetet teremt, sokkal tisztábbat, mint amit a Jobbik beterjesztett javaslata sugall. Nevezetesen: mi megtiltottuk azt, hogy bármilyen külföldi magánszemélytől, külföldi cégtől, külföldi egyesülettől, bármilyen jogi személyiségtől valaki itt pártként Magyarországon támogatást fogadjon el.

Tehát nincs arra mód és lehetőség, hogy bármifajta külföldi támogatást a pártok elfogadjanak. Nemcsak az, hogy fel kell tüntessék, nemcsak az, hogy nyilvántartásba kell hogy vetessék - amit a Jobbik javasolt ezen a téren -, hanem a pártok tekintetében, ami természetesen egy szűkebb rész a teljes jogi személyeken belül, teljes mértékű tiltás szerepel most már a következő választástól hatályos törvényekben, és semmifajta ilyen támogatás nem fogadható el. Sőt, mint önök is tudják, csak belföldi magánszemélytől fogadható el támogatás, azt is bizonyos mérték felett fel kell tüntetni külön a beszámolóban, tehát így a belföldi céges támogatásoktól is elesnek a pártok, arra kell hogy szorítkozzanak - nagyon helyesen -, hogy az aktivistáiktól és a hétköznapi támogatóknak, tehát a kis összegű támogatóknak a sok-sok számából szerezzék meg azokat a támogatásokat, amiből kampányolni kívánnak. Emellett pedig nyilván egy sokkal erősebb elszámolást is - a Magyar Közlönyben való közzététellel - tettünk kötelezővé a képviselőjelöltek számára a megemelt 5 milliós keret tekintetében, valamint bevezettük a kampányra azt a különleges államkincstári kártyát, amiről költéseket kell hogy eszközöljenek 3 millió forint erejéig, tehát csak a kincstári kártyáról tudnak fizetni, készpénzzel nem is.

Ettől függetlenül fontos kérdés, hogy valóban egyes politikai erők, főleg a Bajnai Gordon környékén levő Haza és Haladás egyesületi formában tevékenykedett, és az ő politikáját támogató szervezetek és ő maga is jelentős külföldi támogatást kapott, a támogatásának jelentős része külföldről származott. Nyilvánvaló, ki-ki tudja maga is a hétköznapi életben, ahonnan kapja a bérét, a fizetését, azt fogja szolgálni. Ha külföldről származik a támogatás, külföldi érdeket fog szolgálni, ha sok ember kis támogatásából működik egy párt, akkor nyilván a sok ember érdekét fogja szolgálni.

Amikor itt ilyesfajta európai kritikákat kapunk, akkor az európai értékek és az európai igények nem mindig esnek egybe, éppen ezért úgy gondolom, hogy a sajtónak, a nyilvánosságnak és a politikusoknak is feladatuk, hogy leleplezzék (Az elnök csenget.) ezeknek a szervezeteknek a gazdálkodását, és nyilvánosságra hozzuk, hogy milyen arányban működnek külföldi pénzből, mert ugyanolyan arányban fognak külföldi érdekeket is szolgálni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai