Készült: 2020.07.12.22:31:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

308. ülésnap (2013.10.07.), 8. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Frakcióvezető-helyettes úr kínkeservvel próbálta a szocialisták rég elfeledett szociális arcélét elővenni. Nehéz, hiszen sok minden rombolta ezt; rombolta ezt a 13. havi nyugdíj elvétele (Felzúdulás az MSZP soraiban.), rombolta ezt a közszolgálati bércsökkentés, abban az időben a tömeges elbocsátások, a rekord magas hiány és a minimálbérnek a csigatempóban való emelése is egyaránt. (Dr. Bárándy Gergely: Most viszont csökkent!)

Tehát egy kínkeserves kísérlet az, ha megpróbál bármit is ezzel a kormánnyal szemben és a saját kormányuk eredményével a háta mögött büszkén vagy bátran mondani. Nem hiába, ebbe az öt percbe egyetlenegy eredmény sem fért volna bele, ami a három szocialista kormányzati ciklusból, a kilencvenes évekből, a kétezres évekből még a mai napig meglenne, hiszen ilyesfajta eredményre visszautalni nem tudott, mert nem volt ilyen a nyolc év akkori Gyurcsány-Bajnai-kormányzás időszakában.

(13.20)

Ön a stagnálás évének nevezte ezt az esztendőt, miközben a londoni elemzők rálicitálnak a magyar kollégáik különböző számításaira, hogy mekkora lesz Magyarországon a gazdasági növekedés, míg az önök kormányzása alatt sikerült mínusz 7 százalékos növekedést, azaz 7 százalékos csökkenést elérni. Valóban többévnyi munkájára lesz szüksége a magyar embereknek, hogy azt a kárt, amit önök okoztak, megpróbáljuk helyrehozni, de sikerülni fog sok ember egybefonódó munkája révén. A munkahelyek teremtésében, azt gondolom, hogy a szocialistáknak csak szégyenkeznivalójuk lehetne, maximum a frakció létszáma egyenlő azzal a munkahelyszámmal, amit az MSZP adott Magyarországnak, de ennél több nincs.

A közmunkaprogram pedig egy olyan program, amelyben olyan embereket tudunk a munka világába visszaterelni, akik évek vagy évtizedek óta nem dolgoztak. Gondolja el, tisztelt képviselő úr, mit mondott volna azoknak a tízezreknek vagy százezreknek, akiket mindig azért utasítanak vissza a munkafelvételnél, mert már évek vagy akár öt éve, tíz éve nem dolgoztak. Vagy gondolja el, egy vállalkozó, amikor jelentkezik nála egy meghirdetett munkára harminc ember, és abból tíznek az utóbbi tíz évben nem volt munkatapasztalata, mikor fogja őket felvenni. Azok közül fog válogatni, akik egy-két-öt hónapja lettek munkanélküliek, vagy akik munkahelyet akarnak váltani. De azt nem fogja alkalmazni, akinek nincs tíz éve nincs munkatapasztalata, nem ismeri a legújabb technológiát, nem ismeri a legújabb újdonságokat a munkával kapcsolatban; inkább az könnyebb neki, aki az utóbbi hónapokban vált munkanélkülivé.

Ezeket az embereket csak és kizárólag az állam, a kormányzat tudja visszahozni a munkaerőpiacra. Innentől kezdve lesz nekik friss munkatapasztalatuk a közmunkaprogramban. Azért hívjuk ezt Start-munkának, mert innen léphetnek majd tovább, innen lehetnek majd valódi munkavállalók a munkaerőpiacon. S ön is nagyon jól tudja, hogy az elmúlt két-három esztendőben, amióta polgári kormány van, a piacon jelentős mértékben, százezres nagyságrendben bővültek a munkalehetőségek, tehát lesz hely, ahol ezeket a közmunkában munkatapasztalatot szerzett embereket ismételten, piaci körülmények között lehet alkalmazni. Úgy gondolom ezért, hogy a közmunkaprogram ilyesfajta ócsárlása nagyon-nagyon nagy hiba, és azon emberek munkájának a lenézése, akik százezer számra ilyesfajta közmunkában tudnak visszatérni a segélyek világából.

Mi azt mondjuk, hogy ugyanazt a pénzt, sőt többet odaadunk nekik, mint amit az önök kormányzása alatt segélyként megkaptak, sokszor jóval többet, csak nem ingyen, hanem munkát kérünk tőlük. És ezt nemcsak mi mondjuk, hanem ön is figyelheti az angol választási kampány első ígéreteit, amelyek ugyanerről szólnak, hogy bizonyos időtartam után valakinek ilyesfajta közérdekű munkát kell vállalni ahhoz, hogy utána újra a munkanélküli-segélyre Angliában jogosult legyen. Tehát ezt a példát Magyarországról a szigetországban is átveszik, vagy nekik is ugyanaz jutott eszükbe.

Arra a mondatára, hogy aki nem dolgozik Magyarországon, az nem is adózik Magyarországon: lehet, hogy az önök szövetségesésnél, Bajnai Gordonnál ez igaz, de nem feltétlenül igaz mindenkinél, aki külföldről valamiféle munkakeresményét hazahozza vagy hazautalja.

Amit pedig a minimálbérrel kapcsolatban mondott, az egy bruttó hazugság, tisztelt frakcióvezető-helyettes úr. Ez is önöknek egy nagyon fájó pont, elismerem, hiszen az első Orbán-kormány 17 ezer forintról 50 ezerre emelte a minimálbért négy év alatt. 17 ezerről 50 ezerre! Önöknek pedig nyolc év alatt 50 ezerről csak 73 ezerre sikerült megemelniük a minimálbért, amit ennek a kormánynak kellett most 100 ezer forint környékére emelni, hogy a legnehezebb sorban élők, a legszegényebbek, akik dolgoznak, de keveset keresnek, valamivel jobban éljenek. Gyors fejszámítással kiszámolható, hogy négyszer annyit emel a polgári kormány a minimálbéren évente, mint a szocialista kormányok. Ezért mondom, hogy bruttó hazugság az, amit ön a minimálbérrel kapcsolatban elmondott.

Ami pedig az élelmiszeráfával kapcsolatos javaslatukat illeti: volt már a Szocialista Pártnak a választások előtt pár hónappal áfacsökkentési javaslata. Az a törvény körülbelül három hónapot élt meg, a szavatossági ideje körülbelül három hónap volt. Mi nem szocialista típusú javaslatot szeretnénk elfogadni, amely három hónapon belül szinte megsemmisíti önmagát, viszont a költségvetésben megteremtettük a fedezetét annak, hogy az alapvető élelmiszereknek valóban csökkenhessen az áfája, de az nemcsak három hónapra, nemcsak a választási időszakra, mint önöknél 2006-ban, hanem tartósan.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai