Készült: 2020.07.06.11:48:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

308. ülésnap (2013.10.07.), 78. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:03


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az Erzsébet-program ennek a kormánynak egy újítása, amely a szolidaritásnak, a társadalmi felelősségvállalásnak egy új, modern rendszere, hiszen úgy juttat jóléti szolgáltatásokat a legnehezebb sorban élők számára, hogy nem vesz el senkitől. Nem a vállalkozóktól elvett milliárdok, nem a pedagógusoktól elvett milliárdok, nem a családoktól elvett milliárdok teremtik meg az alapját ennek a szolgáltatásnak, hanem egy olyasfajta ágazat, az étkezési utalványok forgalmazása, amelynek a forgalmazási eredményéből sikerül ezeket a gyerekeket, időseket, fogyatékkal élőket vagy szociálisan rászorulókat üdüléshez, nyaraláshoz juttatni, tehát egy olyan pénzből, amely eddig az országból minden évben kiszivárgott. Sok-sok milliárd forint, amely kifolyt az országból, most itthon marad. Gondolják el, tisztelt képviselőtársaim, hogy ha ebből százezer embert tudunk elvinni nyaralni 2 ezer forintos önköltséggel, vagy egy családot mindösszesen 30 ezer forintos önköltséggel egy egész hétre, akkor vajon mekkora profitra tehettek szerint azok a francia cégek, amelyek eddig ezt a pénzt egy az egyben kivihették az országból.

Ez a forgalmazási eredmény tehát kiszámítható, hosszú távú és biztos (Tüsszentés az MSZP padsoraiban.), éppen ezért - a szocialista képviselőtársaim is rábólintanak, rátüsszentenek, hogy ez egy jó program, köszönjük szépen az ő részükről is - ez egy hosszú távon biztos forrás a gyermektáborozás számára. 2012-ben 100 ezer ember részesült ilyesfajta Erzsébet-programos támogatásban, ebből 30 ezer gyermek volt. 2013-ban, tehát az idei évben már eddig 145 ezer embernek sikerült támogatást nyújtanunk az üdültetéséhez, ebből 83 ezer gyermek volt, közülük 50 ezren voltak Erzsébet-táborokban.

Az Erzsébet-táborok keretében tavaly 21 pályázatot hirdettünk, ehhez képest idén majdnem háromszor annyi, 60 pályázatra került sor. Voltak általános és tematikus táborok. A tematikus táborokban sok híres ember, a fiatalok számára példakép is megfordult: Kovács "Kokó" István, Kovács Ági, Nagy Tímea, Komáromi Tibor, Hadfi Dániel vagy Borza Teréz. Világbajnokok, olimpiai bajnokok vezetésével tíz sporttábor valósult meg, de volt emellett művészeti tábor, önismereti tábor, népzenei tábor, természetbarát tábor vagy médiatábor is. A leghátrányosabb helyzetű kistérségekből érkező fiatalok egy része pedig Brüsszelbe mehetett, hogy ott mutassa meg saját települését egész Európának. Voltak olyan szerencsések is, akik a Forma-1 magyar nagydíj pénteki szabadedzésén vehettek részt, és az általános és középiskolásokból a legtöbben - nyolc helyszínen - a Balaton partján és vízparton üdülhettek.

Fontos volt a fogyatékossággal élők számára négy speciális tábor elindítása: tánc- és drámatábor, ipar- és képzőművészeti tábor, Bicebóca-tábor és Esély-tábor szolgálta a fogyatékkal élőket ezen a nyáron. Akik a legjobb teljesítményt nyújtották, azoknak "Erzsébet Talentum" programot hirdettünk, őszi és tavaszi tábort szerveztünk, pontosan azért, hogy az ő tehetségüket minél inkább tudjuk fejleszteni.

Ha összeadjuk 2012-t és 2013-at, amióta az Erzsébet-program fut Magyarországon, összességében negyedmillió embernek sikerült segítenünk, és 100 ezer gyermek üdülését tudtuk ezáltal is támogatni. Negyedmillió ember egy óriási tömeg, ezeknek az embereknek szinte a teljességéről elmondható az, hogy nem tudott volna elmenni üdülni, nem tudott volna megengedni a családja egyhétnyi nyaralást, ha ezt a nagyon nagy mértékű, 80-90 százalékos állami támogatást meg nem kapták volna, és ez jó karban tartotta az állami tulajdonú üdülőket is.

Ezen túlmenően el kell mondjuk, hogy Brüsszelben természetesen eljárás folyik ez ellen a programunk ellen is. Úgy látszik, ami jó, az Brüsszel negatív érdeklődését is kiváltja, de Magyarország természetesen meg fogja védeni Brüsszelben is az Erzsébet-programot, hiszen több százezer ember (Az elnök csenget.) szociális üdültetését kell megvédenünk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai