Készült: 2020.07.13.04:42:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

308. ülésnap (2013.10.07.), 146. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem egy kormánynak az a feladata, hogy valódi szabadságot biztosítson mindenki számára, és megszüntesse azokat a különböző beavatkozásokat, azokat a különböző műtéteket fiatal korban, amelyek lehetetlenné tennék azt, hogy valaki 25-30 vagy 35 éves korában gyermeket vállalhasson. Úgy gondolom, mindenki számára, aki gyermeket is szeretne akár a későbbiekben, meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy ezt vállalhassa.

Valóban, a mostani szabályozatlanság, hiszen itt nem jogi szabályozásról van szó, hanem jogi szabályozatlanságról ezen a téren, sok esetben azt eredményezheti, hogy valaki, aki húszéves korában még nem szeretne gyereket, vagy valamilyen bűncselekmény áldozatává válik, vagy valamiféle olyasfajta kiszolgáltatott helyzetben van, ami erre kényszeríti, elzárul annak a lehetőségétől, hogy 25 vagy 30 vagy 32 éves korában a későbbiekben gyermeket vállalhasson. Úgy gondoljuk ezért, hogy a kormánynak valóban feladata mindenki számára megteremteni a gyermekvállalás lehetőségét. A kormány semmiképpen nem támogathat az egészségügyi kasszából olyasfajta műtéteket, nem támogathatja ezeknek a megvalósítását, ahol valaki eleve kizárja az egész életére azt, hogy gyermeket vállalhasson; semmiféleképpen a kormány ilyesfajta sterilizációknak a költségeit magára nem vállalhatja, hanem biztosítania kell mindenki számára a gyermekvállalás szabadságát.

Ezen túlmenően tovább kell lépni, hiszen a régebbi szabályozási irány szerintünk helyes volt. Valóban, vagy ahhoz kell kötni, hogy valaki bizonyos számú gyermekkel már rendelkezzen, vagy bizonyos életkort elérjen, ameddig még a termékenység fennáll, körülbelül 40 éves kora környékéig. Ha ezeken a feltételeken már túl van, és önmaga ezt szeretné és vállalja a költségeit, abban az esetben legyen lehetőség számára ilyesfajta műtétnek a megtétele. De az öncsonkítás fiatalkorban, tinédzserkorban semmiképpen nem támogatható az állam részéről.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai