Készült: 2020.07.14.00:41:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

307. ülésnap (2013.10.01.), 8-10. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:26


Felszólalások:  Előző  8 - 10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! (Dr. Józsa István: Levezető elnökként? Elnök Úr! Nagyon érdekes volt!)

ELNÖK: Józsa Képviselő Úr! Legyen szíves, ne folytasson párbeszédet, ha úgy gondolja, hogy személyileg érintett volt valamiben vagy ügyrendi javaslata van, akkor nyomjon gombot! (Dr. Józsa István: Elnök úrnak szántam! Elnök úr volt érintett! - Egy hang a Fidesz soraiból: Orvost!)

(Dr. Rétvári Bencéhez:) Kezdje elölről, legyen szíves!

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Az elmúlt öt percben szánalmas kísérletnek lehettünk tanúi, ahogy Nyakó István, mint sok éve a pártja, megpróbálja összemosni a Fidesz-KDNP-t és olyasfajta eszméket, amelyek nyilvánvalóan egy demokráciában egy jogállamot támogató párt számára vállalhatatlanok. De úgy gondolom, hogy ez a fajta kísérletük eddig is sikertelen volt és ezután is sikertelen marad.

Tisztelt Nyakó Úr! Én magam és a mellettem ülő képviselőtársaim nem írtunk alá közös parlamenti dokumentumokat a Jobbikkal. Lehet, hogy ön személyében nem, de az ön frakcióvezetője és az ön frakciótagjainak többsége viszont pár héttel ezelőtt is aláírt egyet, meg előtte még ötöt-hatot-nyolcat, amelyben legutóbb egy bizottság felállítását kérték, korábban hasonló javaslatokkal éltek.

Valahogy mi nem írtunk még alá itt a parlamentben közös nyilatkozatokat a Jobbikkal, önök mégis megtették. Nem tudom, hogy akkor mégis ki áll közelebb hozzájuk, és ki folytat velük közös politikát. (Dr. Józsa István: A Fidesz!) Azt hiszem, hogy ha ön azt mondta, hogy a kormány tegye a kötelességét, önnek ma inkább arról kellett volna beszélni - hogy egy kis kitérőt tegyek -, hogy az MSZP-nek mi lenne a kötelessége itt a parlamentben és nyilatkozattétele kapcsán a vasárnapi események után.

Hiszen nagyon jól látható volt, hogy az önök szóvivője ott volt ezen a tüntetésen - most pont elment a kép, de meg tudnám mutatni, hogy ott volt, részt vett ezen. Önnek arról kellett volna beszélni, hogy azután, hogy teljesen mindegy, hogy melyik embernek, de egy embertársunknak, aki éppenséggel most a miniszterelnök volt, a fejét rugdosták és végigvitték a városon. Önnek arról kellett volna beszélni, ha az emberi méltóságot akarja védeni, minden embertársunkét, mind a 10 millióét, aki itt él Magyarországon, soha többé nem indítanak semmifajta közös jelöltet ilyesfajta szervezetekkel, hogy kizárják annak a lehetőségét, hogy ilyesfajta, emberi méltóságot sértő szervezetekkel közös kampányt folytassanak, kizárják őket a szövetségből, nem indítják jelöltként sehol, semmilyen formában, MSZP-támogatással azokat az embereket, akik ilyesfajta tüntetést szerveznek (Dr. Lanczendorfer Erzsébet: Így van!), amelyben egyszerre sértik az emberi méltóságot. (Dr. Kontrát Károly felmutat egy fotót a táblagépén.) Itt van egyébként az önök szóvivője ezen a tüntetésen, ahol egyszerre sértik az emberi méltóságot, és egyszerre sértik meg azokat az '56-os forradalmárokat, akik egy valódi diktátor képét rombolták le.(Dr. Kontrát Károly ismét felmutatja a fotót.)

(9.20)

Nemcsak szavakra lenne szükség ezen a téren, hanem tettekre is. Egy szánalmas 24 órás kommunikációs dömpinget láttunk, ahol önök megpróbáltak magyarázkodni, ahol megpróbálták mentegetni a saját vezetőiket, a saját szövetségesüket, hogy nem is tudták, hogy ott mi fog pontosan történni.

Kérdezem én, hogyan bízhatjuk valakire az ország vezetését, aki egy tüntetést nem tud megszervezni ezer emberrel; arra hogyan bízhatjuk rá az országot, hogy tízmillió ember életét meg tudja szervezni, ha azt se tudja, hogy a saját szervezetének a tüntetésén pontosan mi fog zajlani tíz perccel később. Vagy ezért, vagy azért, de alkalmatlan a feladat elvégzésére. Ezért tehát azt hiszem, legalábbis a Kereszténydemokrata Néppárt nevében biztosan azt követeljük önöktől, hogy tettek is kövessék a szavakat, és igenis zárják ki az együttműködésből azokat a személyeket, akik ezt szervezték és aktívan részt vettek benne, és adjanak garanciát, hogy jelöltként nem fognak indulni a választásokon az önök támogatásával. Ha ugyanis önök támogatni fogják ezeket az embereket, ezeket a szervezeteket a jövő évi választásokon, akkor egyetértenek az ő politikájukkal (Dr. Józsa István: Takargatja a Jobbikot, takargatja! - Volner János: Szépek vagyunk.), egyetértenek ezzel az emberi méltóságot sértő cselekedettel. (Nyakó István: Még van egy perc!)

Ami pedig az ön témáját illeti a különböző, Magyar Gárdával kapcsolatos cselekedetekkel kapcsolatban, a Magyar Gárda a szocialista és SZDSZ-es nyolcéves kormányzás alatt jött létre, akkor erősödött meg, és akkor vált tömegessé. Az önök politikája teremtette meg az emberekben az ilyesfajta mozgolódás lehetőségét és valamelyest a keresletét is, hogy ilyenek létrejöttek. Sohasem polgári kormány alatt jönnek létre, sohasem polgári kormányok alatt vannak Bácsfi Diánák, nem akkor vannak magyar gárdák, ezek szocialista kormányzás alatt erősödnek meg, mi ugyanis törvényi eszközökkel léptünk fel ezek ellen. Ön is tudja, hogy akár az egyenruhás bűnözés területén, akár más részeken is sikerült megakadályoznunk azt, hogy nincsenek már több ezer vagy több tízezer fős (Nyakó István: Új Magyar Gárda-tagokat avattak!) olyasfajta demonstrációk, ahol Vona Gábor magyar gárdistákat tud avatni, hanem ezeket visszaszorítottuk. A rendőrség nagy erőkkel lépett fel nagyon sokszor, amikor különböző helyeken próbáltak jobbikos politikusok ilyesfajta (Nyakó István: Oda is mentek, ahol nem volt semmi.), valóban félelemkeltő akciókat végigvinni, amikor gárdistákat avatnak, vagy olyasfajta szólamokat hangoztatnak, amelyek valóban félelmet keltenek, nem csak a cigány lakosságban, nem csak a zsidó lakosságban. Mert ha valaki gyűlölettel beszél, az mindenki másban is félelmet kelt (Dr. Józsa István: A fekete mellény meg még inkább!); nem csak azoknak kell ezek ellen felszólalni, akiket közvetlenül érintenek.

Ami pedig a közös polgári kört jelenti, pontosan azelőtt kerültek ki ezek az emberek vagy került ki Vona Gábor ebből a közös polgári körből, mert kiderült, hogy nem közös a politikai irányuk vagy nem tudnak közösséget vállalni, ezért szakadt meg az ilyesfajta kapcsolat.

Úgyhogy, tisztelt képviselő úr, ön arról nem tudott itt nekünk beszámolni, hogy a gárdisták és a szélsőségek ellen önök milyen törvényeket fogadtak el. Mi az alaptörvényben rögzítettük a közösségek méltóságát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amit az EMMI vagy a Tett és Védelem Alapítvány közleményében is támogatott, és nemzetközileg példaértékűnek tartott, és mind az új polgári törvénykönyv, mind a büntető törvénykönyv szigorú szankciókat tartalmaz az ilyesfajta uszítás ellen. Önök ezt nyolc évig nem tudták megtenni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Lanczendorfer Erzsébet: Így van!)
Felszólalások:  Előző  8 - 10  Következő    Ülésnap adatai