Készült: 2020.07.06.12:10:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

306. ülésnap (2013.09.30.), 20-22. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:03


Felszólalások:  Előző  20 - 22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Tisztelt Ház! Valóban, az önök szövetségese, akikkel önök Baján nagyon jól együttműködnek, és közös jelöltet állítanak; önök azt mondják, hogy ott nagyon jó az együttműködés, miközben itt, Budapesten mind az '56-os forradalmárokat, mind a mostani kormányfőt vállalhatatlan módon megcsúfoló módon eljárva próbálják lerántani. Nos, ez a Jobbiktól is egy durva akció lett volna, azt kell hogy mondjuk. Reméljük, hogy nem kerül arra sor, hogy majd minden választókerületben minden Fidesz-KDNP-s jelöltet hasonló módon ledöntenek, és a fejüket megrugdossák, vagy a városon végigviszik, vagy meggyalázzák.

Ott helyben mindenki tudta a szervezők közül, hogy mire készülnek, hiszen tudtuk már a híradásokból is egy-két nappal korábban, hogy mi fog történni, az önök szóvivője is - tudtommal - jelen volt, ott volt a helyszínen, és mindenki láthatta már a sajtómeghívóból is, hogy önök egy olyan szobrot fognak ledönteni, amit önök állítanak. Úgy látszik, önök csak az ellen tudnak küzdeni, amit önmaguk állítanak föl.

Tehát, képviselő úr, én úgy gondolom, hogy kevés ez így utólag. Önök nagyon jól tudták előre, hogy mi fog történni, csak talán a saját szavazóik és talán a saját támogatóik is azt mondták, hogy itt túl messzire mentek. Hiszen kicsit furcsa, hogy Bajnai Gordon, aki európai politizálásról, megfontoltságról, visszafogott hangnemről, kulturált politizálásról beszél, egy olyan szövetségesével rendez egy ilyesfajta rendezvényt, ahol ilyesfajta stílus kerül elő, amit - mint mondottam volt - Európában máshol nem nagyon lehet megtenni. És nem tudom, hogy a milliós összegekért rendelt külföldi tanácsadók vajon miért kellenek az MSZP-nek, ha ilyesfajta javaslatok merülnek föl, vagy miért kellenek az Együtt 2014-nek, ha ilyen javaslatok merülnek föl.

Azok a pártok, amelyek 2002-ben vagy 2010-ben a Fidesz-KDNP-t azzal korholták, hogy ne vigye a politikát az utcákra, ilyesfajta szoborledöntő és fejrugdosó akciókat visznek. És azok a pártok, amelyek szólásszabadságért kiáltanak 2010 óta - és szintén egy felépített, hungarocell-ellenséggel küzdenek, amikor azt mondják, hogy a szólásszabadságot bármi korlátozza -, önmaguk húzzák meg a saját dalszövegeiket, hogy azok a részek, amelyek ezen a tüntetésen az MSZP-re vagy Gyurcsány Ferencre vonatkoznának, már nem részei egy dalnak. Most már politikailag átalakították az önök felszólalói a korábbi hozzászólásaikat, és azt a részt, amely kínos a szövetségnek, kivették. De nyilvánvalóan ilyen esetben azt gondolhatjuk, hogy ez a dalszöveg kihúzása egy öncenzúra része: önök egymásnak tesznek szívességeket, és igyekeznek egymást segíteni.

Ami a bajai esetet illeti, ott egyértelmű volt az állampolgárok döntése: nagy többséggel és egyértelműen a Fidesz-KDNP közös jelöltjét támogatták az ellenzék közös jelöltjével szemben. Azt ön is nagyon jól tudja, tisztelt képviselő úr, hogy összesen három hasonló panaszt a Fidesz-KDNP részéről is benyújtottak a választási bizottsághoz, akárcsak az ellenzéki panaszokat, ezt a panaszt is elutasította a helyi választási bizottság, csak a Fidesz-KDNP nem fordult a törvényszékhez, hiszen furcsa lenne, ha a nyertes megtámadná az eredményt, csak az MSZP által benyújtott panaszok mentek tovább, és csak azokban születhetett döntés. (Közbeszólás az MSZP soraiban.)

De önöknek, akik három éve azt mondják itt a parlamentben, hogy a Fidesz-KDNP megfélemlíti az igazságszolgáltatás rendszerét, és befolyásolja a bíróságokat, ilyenkor hirtelen a bíróságok a jogállamiság védelmezőjévé lépnek elő. Önök ezzel a mai mondatukkal elismerték azt, hogy amit az igazságszolgáltatás reformja kapcsán vádként mondtak az előző években, mind alaptalan (Közbeszólás az MSZP soraiban: Ennél nagyobb hülyeséget még nem hallottam.), hiszen továbbra is egy független bíróság van Magyarországon, és így is tevékenykedik.

Önök békességről és békés kormányzás mellett a rezsicsökkentés fenntartásáról beszéltek. (Közbeszólás az MSZP soraiban: Te is nevetsz rajta, Bence!) Tisztelt képviselő úr, a rezsicsökkentés ellen szavaztak önök...

ELNÖK: Bárándy képviselő úr, higgadjon le, és csöndben legyen, legyen szíves. Köszönöm szépen. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. A rezsicsökkentés ellen szóltak önök, ahol és amikor csak tudtak, és az előző években pedig úgy emelték a rezsit, amennyivel csak lehetett (Közbeszólás az MSZP soraiban: Ez nem igaz!), miközben önök 8 százalékkal csökkentették a nyugdíjakat, 8 százalékkal csökkentették a közszolgálatban dolgozók bérét, aközben ezeknek a szervezeteknek, ezeknek a nemzetközi befektetőknek 8 százalékos profitot garantáltak abban az esztendőben is a befektetéseikre.

A nehezedő mindennapokkal kapcsolatban nem tudom, milyen nyugdíjemelés elmaradásáról beszél, képviselő úr, hiszen önök voltak, akik a nyugdíjemeléseket nem tartották be, sőt csökkentették is a nyugdíjat. Ez a kormány az infláció fölött emelte a nyugdíjakat. Vagy a nehéz helyzetben élők esetében, például vegyük a minimálbérből élőket: ez a kormány először 17 ezerről 50 ezer forintra emelte a minimálbért, önök 50-ről 73 ezer forintra 8 év alatt, most pedig ismételten megemeltük radikálisan, 100 ezer forint köré. Úgyhogy ez az a kormány, amelyik foglalkozik azokkal, akik nehéz helyzetben élnek, és nem az MSZP.

És 300 ember, tisztelt képviselő úr, azért még nem olyan többség, amivel ön akár polgármester, akár pedig miniszterelnök leváltását létre tudná hozni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  20 - 22  Következő    Ülésnap adatai