Készült: 2022.01.20.05:15:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

144. ülésnap, 80. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Felszólalás oka képviselő elfogadta a választ
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:27

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Örömmel hallgattam válaszát, és nagy tisztelettel el is fogadom az interpellációra adott választ. Szeretném megköszönni a Földművelésügyi Minisztériumnak azt a fajta szakmai előkészítést, illetve a kormánynak a támogatást, hogy ezeket az áfacsökkentéseket eszközölni tudtuk.

Ahogy már az államtitkár úr is említette, az áfacsökkentésnek két része van. Kell hozzá egy politikai bátorság, és kell hozzá egy gazdasági erő. Az elmúlt időszakban a Földművelésügyi Minisztérium többször kezdeményezte nemcsak a sertés-, hanem a többi ágazatban is az 5 százalékra való áfacsök­ken­tést, tehát a politikai bátorság mindig is megvolt a szakpolitika részéről. Nyilván kellett az elmúlt időszak gazdasági teljesítménye, hogy az a gazdasági erő is meglegyen, hogy az a fokozatosság az áfabeve­zetésnél is életszerű legyen, és a gazdaság teherbíró képességét is megőrizze.

A 2017-es áfacsökkentés mintegy 56 milliárd forintot fog a családok zsebében hagyni, a tőkehúsból lévő áfacsökkentés mintegy 20 milliárdos többletet ad majd a magyar családoknak, tehát két év alatt a Földművelésügyi Minisztérium munkájának és a kormány gazdasági erejének, bátorságának köszönhetően (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) közel 80 milliárd forint fog a családoknál maradni az áfacsökkentésből, és jelentősen fognak fehéredni az ágazatok. Még egyszer köszönöm a munkájukat, és megerősítem a válasza elfogadásával. (Taps a Fidesz soraiból.)

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai