Készült: 2020.11.27.03:59:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

24. ülésnap (1998.11.04.),  100-108. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:18


Felszólalások:   92-100   100-108   108-116      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm. Szabó Lukács úr, a MIÉP képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: "Ki és mikor fogja visszafizetni a Reállízing-kötvények ellenértékét?" címmel. A képviselő urat illeti a szó.

 

(14.20)

 

SZABÓ LUKÁCS (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Csurka István ma reggeli napirend előtti felszólalásából is meggyőződhettünk arról, hogy immár hosszú idő óta egy jól behatárolható pénzügyi bűnbanda garázdálkodik büntetlenül Magyarországon. Ennek csak egy halvány kis ékköve az a mindössze 10 000 millió forint, amely a Reállízing- kötvények keretében lett kicsalva a magyar lakosságtól. Ezeknek a bűnöknek a közös jellemzője az, hogy nemcsak azok a kárvallottak, akik elszenvedték közvetlenül a kárt, hanem mind a 10 millió magyar ember, mert az adófizetők pénzén keresztül ha feltőkésítenek egy bankot, valamennyien fizetjük a kárt, miközben büntetlenül egyes emberek a pénzt elrakják.

A kérdésem az, hogy mikor, ki és mennyi pénzt fog kifizetni annak a több tízezer embernek, akik a jóhiszeműségüknél fogva rászedhetők voltak arra, hogy Reállízing-kötvényt vásároljanak.

Köszönöm szépen és várom a válaszát. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

ELNÖK: Dr. Járai Zsigmond pénzügyminiszter úr válaszol két percben.

 

DR. JÁRAI ZSIGMOND pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Reállízing 2000 kötvényt a Reálszerviz Közös Vállalat bocsátotta ki azzal a céllal, hogy a begyűjtött pénzt lízingügyletekkel kihelyezze, s ezek teljesülésével a kötvények kifizetését lejáratkor biztosítsa. Tehát visszafizetni a kötvényeket lejáratkor 2000-ben a Reálszerviz Közös Vállalatnak kell majd.

A Reál Bróker Kft. azonban vállalta, hogy a kötvényeket lejárat előtt visszavásárolja, és azokat forgalmazza. Ennek a vállalásának '98. július 1-jétől nem tesz eleget a Reál Bróker Kft., pénzügyi okokra hivatkozva.

Ezért az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet az elmúlt héten levélben felszólította a Reál Bróker Kft.-t, hogy a kötvény kibocsátásakor vállalt kötelezettségének tegyen eleget, s vásárolja vissza lejárati idő előtt is mindenkitől a kötvényeket. Amennyiben ezt nem teszi meg, így mindazok, akik lejárat előtt akarnak a pénzükhöz jutni, a bírósághoz fordulhatnak, és javaslom is nekik, hogy forduljanak a bírósághoz, peres úton visszakövetelhetik pénzüket a forgalmazótól.

 

ELNÖK: Köszönöm. Viszontválasz illeti meg képviselő urat egy percben.

 

SZABÓ LUKÁCS (MIÉP): Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Nem fogadható el a válasza, tekintettel arra, hogy a Reállízing '96 kötvényen a kibocsátóként egy olyan cég szerepel, amelynek semmi köze nincs a Reálbankhoz, ezzel szemben a Reálbank megtévesztette az egész lakosságot, sőt az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet is vastagon benn van ebben az ügyben, ugyanis nem kifogásolta, hogy a Reálbank nagy emblémájával lehessen kibocsátani ezt a kötvényt. Tehát innentől kezdve, úgy gondolom, egy nagyon komoly, büntetőjogra is kiterjedő vizsgálatot célszerű kezdeményezni.

Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

ELNÖK: Viszontválasz illeti meg a pénzügyminiszter urat.

 

DR. JÁRAI ZSIGMOND pénzügyminiszter: Valóban rajta van a Reálbank emblémája a kötvényen, ettől még a Reálbank nem vállalt kezességet, a Reálbankban forgalmazták ezeket a kötvényeket. Egyetértek azonban azzal, még egyszer mondom, hogy mindenki, akit bármilyen kár ér ebből, forduljon a bírósághoz, és minden erőmmel azon leszek, és gondolom, ez az állam kötelezettsége, hogy a bírósági döntésnek eleget tegyen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

ELNÖK: Köszönöm. Endre Sándor úr, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az oktatási miniszternek: "Ígéreten kívül mire számíthatnak a pedagógusok?" címmel.

Képviselő urat illeti meg a szó.

 
Felszólalások:   92-100   100-108   108-116      Ülésnap adatai