Készült: 2020.08.03.20:22:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2001.06.12.), 204. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:43


Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Balatonföldvár, Kőröshegy, Szárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Boglár, Fonyód polgárainak első ízben 30 esztendeje tettek ígéretet arra, hogy az M7-es autópályát a Balaton déli partján továbbépítik. A fejlesztés szükségességéről kár szót ejteni, nincs olyan ember, aki a továbbépítéssel ne értene egyet. Mégis 30 esztendeje az ígéret ígéret maradt.

Autópálya ugyan nem épült, de sok-sok pénzért számos terv készült, különösen Balatonföldvár és Kőröshegy térségéről. Sajátos hely ez, gyönyörű, de komoly építészeti leleményességet igénylő tája a Balatonnak. Nyakas magyarok lakják a vidéket, akik védik szülő- és lakhelyüket. Nem hagyják, hogy a gyönyörű tájon sebet ejtsenek, úgy védik szűkebb hazájukat, mint ahogyan mi védtük a Duna vidékét a vízlépcsőépítés ellen.

Kitartásukat siker koronázta, hiszen a Nemzeti Autópálya Részvénytársaság, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium szakemberei végül is elfogadták érveiket, és a legeurópaibb megoldás, a V-jelű tervváltozat mellett döntöttek. Csak megjegyzem, hogy a V-változatot a helybéli lakosok és az önkormányzatok 1993-ban már elfogadták. Azóta, illetve a legutolsó V-változat jóváhagyásáig több mint 30 tervváltozat készült.

A napokban az engedélyeztetési eljárás során újabb akadály merült fel. Most a Somogy Megyei Erdőfelügyelőség nem hajlandó a szükséges hozzájárulásokat megadni. Környezetvédelmi, erdővédelmi szempontokra hivatkozva, egy korábbi, a lakosság által elvetett M-jelű változat megépítését szorgalmazzák, sőt az engedélyeztetési eljárást másfél-két hónappal ezelőtt le is állították.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az idő halad, a türelem fogy. Tavaly nyáron civil fórum alakult a továbbépítés érdekében. A forgalom nő, a balesetek száma növekszik, egyre több turista pártol el a Balatontól a tarthatatlan közlekedési állapotok miatt.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mint az erdőfelügyeletet felügyelő minisztérium felelős tisztségviselőjét kérdezem, meddig kell tűrnünk a hivatalok packázásait. Mikor kezdődhet el, mint a vidékfejlesztés igen fontos eszköze az M7-es gyorsforgalmi út továbbépítése Zamárditól az országhatárig?

Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai