Készült: 2020.08.14.20:02:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2000.06.19.), 254. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:22


Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A harmadik szakaszban tárgyaljuk azokat a módosító indítványokat is, amelyek közül néhányat én nyújtottam be. A törvényjavaslat egyébként tökéletesen megfelel az elvárásainknak minden szempontból, kivéve egy szempontot, a finanszírozás kérdésének a tárgyalását, illetve biztosítását - ezt a hiányosságot igyekeznek pótolni ezek a javaslatok.

Ha egy olyan törvényt fogadunk el, amely egyébként szakmailag, környezetvédelmi, területfejlesztési és minden egyéb szempontból minden próbát kiáll, de nem rendelünk mellé forrásokat a végrehajthatóság érdekében, akkor önmagunk elé állítunk egy olyan akadályt, amit nagyon nehéz, szinte lehetetlen lesz teljesíteni.

Egy anomáliára szeretném felhívni a figyelmet. Az államháztartási törvény - ebben a Balaton-törvényben is a leglényegesebb a környezetvédelmi rész, a csatornázás és egyebek, érthetően itt a legszigorúbbak a megkötések - a felszíni vizek védelme szempontjából három kategóriába sorolja a településeket.

Az 52 part menti településsel kapcsolatban nincs is nagy baj, hiszen ezek zöme az I. kategóriába, a kiemelten támogatott kategóriába tartozik. Azonban a II. kategóriába már csak néhány, parttól távolabb eső település, város tartozik, mint például Lengyeltóti, és az összes többi a III. kategóriába, ami a legkevésbé, illetve a nem támogatott kategória.

Ha a két törvény közötti ellentmondást nem oldjuk föl, akkor nagyon nehéz helyzetbe fogunk kerülni. Én a módosító javaslataimban egyfelől a költségvetés kötelezettségvállalását erőltetem, hiszen minden módosító javaslatom - és ezek variációk - azzal kezdődik, hogy a központi költségvetésnek kiemelten kell támogatnia ezen beruházások megvalósulását. Ha ezek nem valósulnak meg, és két éven belül igen szigorú megkötések lépnek életbe, akkor ez a parttól távolabb fekvő települések elsorvasztásával lehet egyenértékű, úgy lehet felfogni, hiszen ott ingatlant, házat építeni, családot alapítani nem lehet. Tehát az elvándorlás meg fog nőni. A falu megtartó képességének a növelése, amit mi szeretnénk, bizony nem fog teljesülni, és nem fog megvalósulni.

 

(22.00)

 

Nagyon sokan adtunk be hasonló tartalmú módosító javaslatokat, és engem is meglepett, hogy a múlt hetiekkel ellentétben a hét végi futárpostában mégis azt tapasztaltam, azt vettük észre, hogy tárgyaljuk a törvényt, a részletes vitát még a tavaszi ülésszak utolsó előtti napján lefolytatjuk. Ez némi nehézséget okoz az egyeztetések és a módosító javaslatok összeillesztése szempontjából, de én is azt gondolom, a nyarat arra kell használnunk, hogy bizottsági kapcsolódó módosító javaslatok formájában a tárcával való egyeztetést követően valami olyan megoldásra jussunk, amely ennek az egyébként kitűnő törvénynek a megvalósulását a későbbiekben garantálni fogja.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai