Készült: 2021.04.10.23:46:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap (2006.01.30.), 249. felszólalás
Felszólaló Kovács Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  249  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mindkét ellenzéki képviselő, aki fölszólalt a témában, figyelmét szeretném fölhívni arra, hogy az előző kormány idején fogadták el a villamos energia liberalizációjáról szóló törvényt, de az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy nincs egységes szabályozás sem az Európai Unión belül, sem a világon bárhol, mivel a rendszerek annyira különböznek egymástól, hogy szinte lehetetlen egységes szabályozást e tekintetben elfogadni. Az, hogy egy ilyen speciális területre vonatkozó szabályozás a későbbiekben hogyan fog működni, nyilvánvalóan előre pontosan nem meghatározható, ezért szükséges egy ideig működtetni a szabályozást, amíg annak a hatása kiderül.

A számonkérést nem a jelenlegi kormánypártok indították el, hanem az ellenzéki párt oldaláról a legnagyobb ellenzéki párt vezére vetette azt fel, hogy mintha itt azon szabályozás eredményeként, ami egyébként a Fidesz-kormány idején született, valamiféle luxusprofit keletkezne. Ha ez valóban így lenne, akkor nyilvánvalóan az előző kormányzatnak erre tekintettel már vizsgálatokat kellett volna folytatnia, nemcsak most, ebben a kormányzati ciklusban, hanem azt megelőzően is.

(21.00)

Egyébként, ha erre gondoltak volna, akkor talán nem kellett volna teljes mértékben megkötni a következő kormányzat kezét e tekintetben, mert hiszen ha belegondolnak, a kormányzatnak semmilyen eszköze nincs. Ha a versenypiac, ahogyan korábban azt modellezték és elképzelték, nem úgy működik, akkor kellett volna talán hagyni a törvényjavaslatban a kormánynak egy olyan eszközt a kezében, amivel egyébként lépéseket tud tenni.

Jelenleg, ha ezt a törvényjavaslatot nem fogadjuk el (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), akkor a továbbiakban sem lesz semmilyen eszköze a kormánynak, úgyhogy tárgyalni tárgyalhat, csak nem tud majd semmiféle eredményt fölmutatni. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  249  Következő    Ülésnap adatai