Készült: 2021.04.23.09:58:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

258. ülésnap (2005.10.25.), 108. felszólalás
Felszólaló Kovács Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Két mondattal szeretnék reagálni arra, amit Soltész Miklós elmondott.

Természetesen nincsen koalíciós vita. Én azt tapasztaltam ma itt ebben a teremben, hogy szakmai vita folyt minden oldalról, kifejtettük az álláspontunkat, nyilván még az is előfordulhat, hogy sikerült egymást meggyőzni, és aztán azt az álláspontot, amit korábban képviseltünk, azt meg lehet változtatni.

A másik: természetesen lehet kárhoztatni a nagy bevásárlóközpontokat, de azért nagyon-nagyon sok ember vásárol ezekben a központokban. Másrészt pedig a kiskereskedők közül sem mindegyik a gyártótól szerzi be közvetlenül az árut, hanem adott esetben az ilyen nagy bevásárlóközpontban vásárol. Tehát számára is fontos, hogy ott megfelelő minőségű és megfelelő árú áruhoz jusson hozzá.

Egy olyan területről szeretnék nagyon röviden beszélni, amiről eddig nem nagyon esett szó, de az elmúlt hetekben már én magam is felvetettem egy interpelláció keretében, mégpedig a vendéglátóhelyek nyitva tartására vonatkozó szabályokra gondolok. Az ismert és tudott, a jelenlegi szabályozás bizony korlátozottan ad lehetőséget az önkormányzatoknak a tekintetben, hogy ha valamiféle panasz érkezik a vendéglátóhely működésével kapcsolatban, akkor megfelelően eljárjanak.

A jelenlegi szabályozás meglehetősen bonyolult, hosszadalmas és kevésbé vezet eredményre, tehát az mindenképpen indokolt, hogy a jelenlegi szabályozásban ezt a területet is megpróbáljuk jobban, pontosabban szabályozni, úgy, hogy az ne korlátozza természetszerűleg a versenyt, tehát egyrészt lehetőséget teremtsen minden vállalkozás számára, hogy adott területen megnyithassa a vállalkozását, de meggyőződésem szerint valamiféle korlátot kell szabni a tekintetben is, hogy előzetesen az önkormányzatnak valamiféle beavatkozási lehetősége legyen, ne csak utólag járhasson el az adott vendéglátóhellyel kapcsolatban, ha az egyébként nem tartja be a szabályokat.

 

(13.30)

 

Azokat a felhatalmazásokat, amelyek itt a törvényjavaslatban megfogalmazódnak, részben elfogadhatónak tartjuk, ugyanakkor továbbra is pontatlannak tekintem én magam is és mások is a tekintetben, hogy például a zajokozásnak a mértékét úgy szabályozza a jogszabály, hogy a “veszélyes mértékű zajö definícióját határozza meg, ami sokkal inkább, úgy gondolom, vonatkozik egy ipari üzemre, ahol ilyen veszélyes mértékű zaj előfordulhat. Itt egy teljesen másféle szabályozást kellene alkalmazni. Pontosabban, a tekintetben, ha a jegyző valóban megteszi a maga intézkedését, és, mondjuk, azonnali hatállyal bezáratja azt a vendéglátóhelyet, akkor bíróság előtt is meg tudja védeni az álláspontját. A jelenlegi szabályozás szerint erre nem látunk megfelelő biztosítékot. Tehát hogyha hoz egy ilyen határozatot a jegyző, akkor azt a jelenlegi szabályozás szerint nem tudja megfelelőképpen indokolni ahhoz, hogy az a bíróság előtt is megálljon.

E tekintetben, én úgy gondolom, ezt pontosabban kellene a törvényben szabályozni, már csak azért is, hogy ez a probléma ne zúduljon közvetlenül az önkormányzatokra, mert tudott dolog, hogy egyrészt ha az önkormányzat betartja a törvényi előírásokat, akkor az összes ezzel kapcsolatos probléma ott marad az ő területén, és minden harag az önkormányzatra zúdul, mondván, hogy nem képes ezt a problémát kezelni és megoldani.

Tehát én úgy gondolom, hogy nemcsak utólagos intézkedési lehetőséget, hanem valamiféle előzetes mérlegelési lehetőséget is kellene adni az önkormányzatoknak, hogy bizonyos területeken vendéglátóhelyek nyitására csak, mondjuk, egy önkormányzati rendeletben adott felhatalmazás alapján legyen lehetőség. Én úgy gondolom, hogy az önkormányzatok e tekintetben józanul tudják mérlegelni és értékelni azt, hogy azon a területen milyen jellegű létesítmény vagy vendéglátóhely nyitható, amelyik nem fogja zavarni a környezetének az életét, és ilyen értelemben nem fogja korlátozni semmilyen tekintetben a verseny szabadságát.

Azért szerettem volna erre a területre is ráirányítani a figyelmet, mert úgy gondolom, hogy az elmúlt vitaszakaszban erről kevesebb szó esett, de ez egy fontos probléma, amire valamiféle megoldást kell találnunk.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai