Készült: 2020.07.08.07:18:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2012.11.06.), 261. felszólalás
Felszólaló Farkas Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:41


Felszólalások:  Előző  261  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Amióta az első önkormányzati törvény megszületett, nagyon sokszor módosításra került. Engedjék meg, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslattal kapcsolatosan a helyi önkormányzatokról szóló törvény részeivel kapcsolatosan érintsem egy néhány gondolattal, illetve a kéményseprő-ipari szolgáltatások vonatkozását hozzam ide a Ház elé.

A települési önkormányzatok vonatkozásában már a megalakuláskor is nagyon nehéz helyzetben voltak azok a települések, amelyeknek a lélekszáma ez alatt a kritikus 2 ezer fő körüli létszám alatt volt. Egyrészt több szempontból is, azért, mert voltak olyan önkormányzatok, amelyek az ország keleti részén soha nem dúskáltak ipari üzemekben, nem érkeztek oda azóta sem befektetők, ezért az adóerő-bevételeik vonatkozásában a feladatellátásuk mára egyre nehezebb lett, vagy sok esetben teljesen ellehetetlenült.

Így van ez Békés megyében is, nyugodtan mondhatom, hogy a 75 település vonatkozásában fele körüli települést érint vagy olyan formában, hogy csatlakoznia kell a törvény szellemében egy másik településhez, vagy egy másik településnek be kell fogadnia a kisebb település hivatalát.

Azonban, ahogy államtitkár úr az expozéjában is említette, nagyon sok település föl van erre már készülve, és több olyan település meghozta a testületi határozatát, amelyben hajlandó és kész csatlakozni, és a közös hivatal működésében együttműködni. Ebből a szempontból is azt gondolom, nagyon fontos, hogy mindazok tekintetében, akik erre fel vannak készülve, és december 31-ig a csatlakozást minden szempontjából meg tudják egymás közt beszélni, és a testületi határozataikat meg tudják hozni, ott a működés vonatkozásában ez nem is fog gondot jelenteni.

A rendelkezés vonatkozásában egy nagyon fontos kérdés az, hogy ott, ahol ez nem történik meg, és tudjuk azt, hogy van az országnak olyan része, ahol a térség nagyon aprófalvas, és elég nehéz és körülményes ennek a kialakítása, a módosítással azok az átmeneti időszakban megvalósíthatók a települések közös hivatalainak kialakítása. Természetesen az önkormányzatok föl vannak készülve erre, és várják is, hogy hogyan fog alakulni a jövőjük, de természetesen ezt, mint tudjuk mindannyian, vérmérséklettől függően másként ítéljük meg.

(21.40)

Én azért bízom abban, hogy ehhez a törvénymódosításhoz ebben a formában érkeznek még módosító javaslatok, azokhoz a részeihez, amelyekkel sokan nem értenek egyet, és ezt jobbá lehet tenni, de azt gondolom, mindenképpen fontos, hogy az önkormányzatok feladatukat a jövőben is el tudják látni, és azokra a feladatokra, amelyek a településeken maradnak, föl tudjanak készülni közös hivatali feladatellátás keretében is.

Engedjenek meg néhány gondolatot a kéményseprő-ipari közszolgáltatással kapcsolatosan. Elég gyakran hallunk különböző tragédiákról, amelyeknek sajnos vannak olyan hatásai is, amelyek a szabályozatlanság, illetve a nem kellő törvényi szabályozás miatt olyan helyzetbe került Magyarországon, amilyenről gyakran olvashatunk, jellemzően negatív hírek vonatkozásában.

Nagyon fontos, hogy a tűzvédelmi hatóság hatáskörébe kerülnek olyan kérdések, amelyeknek a szabályozása, ellenőrzése lényegesen javíthatja ennek a helyzetnek az alakulását, és azokat az intézkedéseket meg tudja tenni, amelyeket a helyi önkormányzatok sok esetben semmilyen módon nem tudtak végrehajtani. Hiszen bekövetkezett a tragédia, de semmilyen kéményseprő-ipari szolgáltatást a szolgáltató a területen nem tudott elvégezni, mert a szankciók nem álltak rendelkezésre vagy nem érték el azokat az eredményeket, hogy beengedjék a szolgáltatót az ingatlanba, a lakásba, és ott elvégezhesse a közszolgáltatást, aminek sok esetben szén-monoxid-mérgezésből adódó tragédiák lettek a következményei.

Azt gondolom, nagyon fontos kérdés az is, hogy azok a kérdései a módosításnak, amelyeket nem szükséges törvénymódosítással megalkotni, arra a kormányrendelet megfelelő válaszokat fog adni. Természetesen az előttünk fekvő törvényjavaslatnak további részei is vannak, azt gondolom, hogy Békés megyei emberként a fővárossal kapcsolatos kérdéseket a fővárosiaknak kell rendezni. Arra kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a törvényjavaslatot.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Felszólalások:  Előző  261  Következő    Ülésnap adatai