Készült: 2022.07.01.06:25:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

182. ülésnap, 58. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (független)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:04

Felszólalások:  <<  58  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (független): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A családalapítás előtt állók támogatása véleményem szerint is nagyon fontos, azonban nem szabad megfeledkezni azokról a fiatalokról sem, akik valamilyen okból még nem tudják igénybe venni ezeket a támogatásokat, mégis szeretnének saját otthont teremteni.Jelentős részük ugyanis több évvel a nagykorúvá válás után sem rendelkezik olyan anyagi háttérrel, amely lehetővé tenné egy saját tulajdonú háztartás létrehozását, így marad a mamahotelben, vagy éppen kénytelen méregdrágán lakást bérelni. Ha pedig el is jutnak többéves kemény munkával arra a szintre, hogy legalább az önerőt elő tudják teremteni egy lakáshitel felvételéhez, életük párját viszont továbbra sem találták meg, akkor is csupán a hosszú évekre való eladósodás útján szerezhetnek saját ingatlant.

Ezek után még azzal is szembesülniük kell, hogy  egyes kivételektől eltekintve  a forgalmi érték 4 százalékát is be kell fizetniük illeték formájában. Javaslatom az lenne, hogy azokat, akik hosszú évekre kénytelenek eladósodni, ne sújtsa egy további sok százezres, netán milliós teher. Segítsük ezeket a 35 év alatti, hitelfelvételre kényszerülő személyeket azzal, hogy mentesülnek a megvásárolt ingatlanhoz kapcsolódó, úgynevezett visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól.

A jelenlegi szabályozás emellett úgy szól, hogy a 4 százalékos illeték 1 milliárdos ingatlan felett 2 százalékra csökken. Gondolom, hogy túl sok ilyen adásvétel nincs, de számomra mégis logikátlan, hogy azokat segíti pluszban a szabályozás, akiknek egyébként is van bőven pénzük. Javaslatomnak ezért van egy olyan része is, hogy az ilyen esetekben a jelenlegi 2 százalékos illetéket emeljék 4 százalékra, ami már csak azért is fontos lenne, mert így kompenzálni lehetne az állam kieső bevételét.

Kérem államtitkár urat, hogy válaszában ne a kormány eddigi intézkedéseit és az illetékfizetési kedvezményeket ismertesse. Arra a kérdésemre legyen szíves választ adni, hogy mi a véleménye erről a felvetésemről, tehát tervezike segíteni azoknak a fiataloknak a lakáshoz jutását, akik nem tudják igénybe venni a jelenleg elérhető támogatásokat. Várom érdemi válaszát. (Szórványos taps a Jobbik padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  58  >>    Ülésnap adatai