Készült: 2020.07.12.15:20:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap (2019.12.02.), 28. felszólalás
Felszólaló Németh Szilárd István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetekben a déli országhatáron nagyon komoly, veszélyes és mindannyiunk számára rendkívül figyelmeztető helyzet alakult ki. Egyetlenegy szerencsénk van, hogy az Országgyűlés Fidesz-KDNP-többsége már évekkel ezelőtt megkezdte azt a munkát, amivel megalapozta azt, hogy Magyarországot és a magyar emberek biztonságát és szabadságát meg tudjuk őrizni, hiszen a határon szolgálatot végző katonáink és rendőreink teszik a dolgukat, mi pedig meghoztuk azt a lehetőséget, amelyben a kormány kihirdethette a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, ami az egésznek a jogalapját adja. Ráadásul ezt a helyzetet, ennek egyik elemét, a tranzitzónákat a strasbourgi bíróság két héttel ezelőtt meg is erősítette, hiszen félresöpörte mindazokat a vádakat, amelyeket a hazai ellenzék, illetve a bevándorláspárti brüsszeli bürokraták a nyakunkba akartak sózni, mármint hogy mi kegyetlenül bánunk az ideérkező bevándorlókkal, és fogva tartjuk őket a tranzitzónákban. Nos, a bíróság döntése értelmében nem számít fogva tartásnak, sőt egy nagyon pozitív elemnek számít a schengeni, európai és a magyar határok védelmében a tranzitzónák üzemeltetése. De nézzük a számokat! Tavaly 6506 elfogás történt, az idén pedig november 30-ig ennek már a duplája, 12 538. Nézzük akkor! Napi 17-es átlagot jelent a tavalyi, az idei pedig 37-est, de ennek a fokozódása nem a megszokott, nyári menetrend szerinti fokozódást jelenti, hanem most, az elmúlt hetekben, az elmúlt két hónapban, október-novemberben nőtt meg az elfogások száma. Tegnap például, ez ékes bizonyítéka, annak a 37-es átlagnak a több mint kétszeresét fogták el, 82 határsértőt fogtak el a határőrizeti szervek. Ha az embercsempészek számát nézzük, akik ellen eljárás indult, akkor tavaly 126, idén szintén november közepéig már 129 embercsempész ellen indult eljárás. Tehát egyre fokozódik a nyomás, ha úgy tetszik, ostrom alatt tartják a magyar műszaki és jogi határzárat.

És a tartalékok iszonyatosan nagyok, hiszen Törökországban azokat, akiket regisztráltak, és akiket úgy nagyjából be szoktak lőni a migrációval foglalkozó szervezetek, elsősorban az ENSZ migrációs főbiztossága, 3,6 millió és 6 millió közé teszik azokat a migránsokat, akik ma Törökország területén vannak. És van egy még megdöbbentőbb szám: Törökország a keleti és a déli, illetve az északi határrészein, tehát a feléjük irányuló illegális migrációban az idén, 11 hónap alatt 405 252 migránst tartóztatott fel, és ez 60 százalékkal több, mint amit 2018-ban megtettek.

(14.20)

Ha a görögöket és a Nyugat-Balkán viszonyát nézzük, Görögországban most 103 500 nyilvántartott migráns van. Ezek nagy része, egy jelentős része az öt szigeten található, és ezeken a szigeteken alakítottak ki a görögök hotspotot, hogy ne kelljen a határt megvédeni  azt gondolom, ezt világosan látjuk , de ezeknek a hotspotoknak a befogadóképessége 7600 fő, és ennek az ötszöröse, több mint 35 ezer migráns van ezen az öt szigeten. Tehát a görögök kénytelenek felfelé tolni, a Nyugat-Balkán felé, a nyugat-balkáni országok felé, így Magyarország felé, Magyarország schengeni határa felé ezeket a migránsokat. Tehát ha úgy tetszik, már az a félelem, ami megfogalmazódott bennünk, hogy ha egyszer ezeket nekieresztik az országnak, akkor nagyon nagy baj lesz, ez most itt van a küszöbön.

Ezért mi azt javasoljuk Magyarország Kormányának, hogy továbbra is tartsuk fönt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. És most egy különös időszak is van az életünkben, hiszen elérkezett hozzánk az ádventi időszak, a várakozás időszaka, ami meg arra mozgósítja azokat, akik balhézni szeretnének, botrányt szeretnének, sőt terrorcselekményeket szeretnének végrehajtani az országban, hogy azokra a migránsokra, akiket tolnak erre felénk, ültessék rá (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a kiképzett embereiket. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai