Készült: 2020.07.07.22:04:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

101. ülésnap (2019.12.09.), 32-34. felszólalás
Felszólaló Németh Szilárd István (Fidesz)
Beosztás Honvédelmi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  32 - 34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: (Hangosítás nélkül.) Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! (Közbeszólások, köztük: Nem halljuk!  Nincs hang!  Az elnök csenget.)

ELNÖK: Németh Szilárd!

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: (Hangosítással.) Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm, hogy ezt a témát napirend előtt felhozta itt az Országgyűlésben. Tényleg úgy van, ahogy ön is tapasztalja, illetve mindenki, akinek van szeme a látásra és füle a hallásra, hogy egyre nő a feszültség a magyar határszakaszon, egyre nagyobb a migrációs nyomás a magyar határkerítésre. Azt is tapasztaljuk, hogy jól szervezett formákban érkeznek a migránsok. 2015-höz hasonló helyzet alakult ki, még akkora számban nem ostromolják ugyan a magyar határt, de az jól kivehető, hogy az embercsempész bandák megszervezik azokat, akiket rászabadítanak a magyar határkerítésre, ellátják őket jogi munícióval, felvilágosítják őket, odaadnak nekik mindenféle technikai eszközt. A következő technikai eszközöket kobozták el az előállítások során a hatóságok: egyszer használatos okostelefon-kártyákat okostelefonokkal együtt, bankkártyákat, hőkamerákat, éjjellátó eszközöket, drónokat, talajvizsgáló eszközöket és olyan szerszámokat, amivel a kerítés átvágható. Azonkívül jól detektálták a szolgálatok a Facebook-használatot, az internethasználatot, amit egyébként a kommunikációban és a szervezésben használnak a magyar határra érkezők. Sőt, olyan a hálózat, hogy egész Nyugat-Európáig elér, hiszen Nyugat-Európából Magyarországra a már ott egyébként európai állampolgárságot kapott szervezők átjönnek, és itt várják a határon át érkezőket. És vannak az úgynevezett sétáltató emberek, akik meg a határ túloldalán  ezt egyébként a szerbiai magyar önkormányzatok is megerősítik  utaztatnak át, egészen a magyar határig. Ezért van az, hogy például Szerbiában a magyar határ melletti települések, Horgos, Martonos és Magyarkanizsa azok, amelyek leginkább ki vannak téve ennek a felélénkült veszélynek.

Adatokkal is alá tudom támasztani, amit képviselő úr mondott, hiszen ha csak az elfogásokat nézzük, akkor a 2018-as évben 6506 volt teljes egészében, akiket elfogtak. Ez 17 fős napi átlagot jelent. Ez november 31-éig 2019-ben 12 538. Ez meg 37 fős átlagot jelent, de úgy, hogy például a szombat-vasárnapi, a tegnap-tegnapelőtti jelentés arról szól, hogy 108, illetve 91 határsértőt fogtak el. Tehát ez parabolikusan emelkedik, nem pedig kiegyenlített az emelkedése ezeknek az elfogásoknak.

Egyébként az ideérkező migránsok próbálkoznak mindennel, földön, föld alatt, vízen, kerítésen átmászva, kerítés alatt átbújva, alagutakat építve, vonatra fölkapaszkodva. Azokat a képeket, amelyekhez mi csak Calais-nél, a brit-francia határnál voltunk hozzászokva, láthatjuk ma a magyar határnál, ugye, ott állnak a kamionosok végig a magyar határszakaszon, és őket lefizetve vagy megfenyegetve, vagy egész egyszerűen csak feltörve a kamionokat megpróbálnak rajtuk keresztül bejutni az Európai Unióba.

Mi akkor, amikor elhatároztuk, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet fenntartjuk; amikor elhatároztuk, hogy Magyarország déli határait kerítéssel védjük meg; és amikor elhatároztuk, hogy a magyar rendőrök mellett a magyar honvédeket is határőrizeti feladatokkal látjuk el, és feljogosítjuk őket arra, hogy védjék a határt, akkor ezt mi nagyon jól tettük. Egyébként ez a műszaki és jogi határzár, amiben Magyarország egyedüliként döntött Európában, ez működik, és ez garantálja ma a magyar emberek biztonságát, Magyarország függetlenségét, a magyar emberek szabadságát.

És a jogi határzárat ki kell külön hangsúlyoznom, hiszen itt a képviselő úr is a mondandója végén elmondta, hogy nem tettek le a bürokraták, nem tettek le a bevándorláspártiak, nem tettek le azok, akik a Soros-tervet teljesíteni akarják, a kötelező kvótáról, de nekünk ebben is úgymond szerencsénk van, hiszen a magyar Országgyűlés 2018-ban az emberektől kapott kétharmados felhatalmazás után alkotmányba foglalta, hogy Magyarországon a kötelező kvótát nem lehet alkalmazni.

Köszönöm szépen, képviselő úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  32 - 34  Következő    Ülésnap adatai