Készült: 2020.07.07.12:24:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

145. ülésnap (2008.05.13.), 68. felszólalás
Felszólaló Rogán Antal (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:13


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! 2008. május 20-a, azaz a jövő hét kedd az adóbevallások beadásának végső időpontja. Ezekben a hetekben sokan szisszennek fel Magyarországon, amikor látják az úgynevezett adócsökkentési ígéretek eredményét. Az adók nem csökkentek, amin már persze senki nem lepődik meg. Sok belvárosi polgárt mégis meglepetés ér, amikor az adójogszabályok tartalmával szembesül.

A gyermeket nevelő belvárosi családok és a nyugdíjasok is azzal szembesülnek, hogy a belvárosi önkormányzat által nyújtott támogatások után adót kellene fizetniük. Joggal teszik fel magukban a kérdést: mi értelme ennek? Miért van az, hogy a kormány megadóztatja az önkormányzat saját forrásaiból, szintén közpénzből az embereknek nyújtott támogatásokat? Olyan támogatást, mint például a belvárosban gyermeket nevelőknek járó bérlettámogatás és az időseknek a fűtési szezon alatt járó fűtéstámogatás, és ami ráadásul hab a tortán, járulékot és adót kell fizetnünk a méhnyakrák ellen nyújtott védőoltás után is, miközben a méhnyakrák elleni harc fontosságát a kormány és az MSZP különféle politikusai is szajkózzák különféle fórumokon.

A belvárosi önkormányzat, tisztelt miniszter úr, azért adja ezeket a támogatásokat, mert segíteni akar a nehéz helyzetben lévőkön, és ösztönözni akarja a belváros lakosságmegtartó képességét. Azt akarjuk, hogy az elmúlt években jelentősen megnövekedett lakásfenntartási és gyermeknevelési költségek ne kényszerítsék a családokat és az időseket arra, hogy eladják otthonaikat, és valahol a város másik részén, kényszerből olcsóbb otthont keressenek maguknak.

Ezen támogatások után a jelen adótörvények értelmében, ha az önkormányzat átvállalja az adófizetési kötelezettséget, mégis 54 százalék szja-t és 11 százalék egészségügyi hozzájárulást, ha pedig az érintettek fizetik meg, az összevont adóalap adójaként 36 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni.

Tisztelettel kérdezem miniszter urat, mi indokolja az önkormányzati forrásból adott támogatások megadóztatását. Amennyiben a rászorultsági elvre hivatkozna, szeretném emlékeztetni arra, hogy amikor 1994-98 között Horn Gyula baloldali kormánya megszüntette az alanyi jogon járó családi pótlékot, mondván, hogy az csak a rászorultaknak jár, ez a kísérlet megbukott, és ezt már önök is belátták. Ha az alanyi jogon járó családi pótlék és a tizenharmadik havi nyugdíj nem adóköteles, akkor az önkormányzati támogatások megadóztatása sem indokolt.

Van-e szándéka a minisztériumnak az adótörvények módosítására és ennek a problémának az orvoslására? Számíthatnak-e a belvárosiak arra, hogy a kormány támogat a parlamentben olyan törvénymódosítást, amely eltörli az időseknek járó fűtéstámogatás, a belvárosi, gyermekeket nevelő családoknak járó bérlettámogatás, valamint a méhnyakrák elleni védőoltás megadóztatását?

Várom miniszter úr megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai