Készült: 2020.07.11.20:20:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

139. ülésnap (2008.04.21.), 152. felszólalás
Felszólaló Rogán Antal (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ROGÁN ANTAL (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Valóban, jómagam is az említett március 30-ai, a titkosszolgálatok hatókörét az önkormányzatokra is kiterjesztő kormányhatározat ügyében szeretném kérdezni önt, de három nagyon konkrét kérdést szeretnék feltenni, miniszter úr.

Elolvastam azt az ominózus levelet, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr vagy ön, vagy a kormány, nem tudom pontosan, mert névtelenül érkezett, de elküldött nekem, amiben valóban Gyurcsány Ferenc neve szerepel aláírva. Ebben az ominózus egyetlenegy oldalban, miután összevetettem azokkal a papírokkal, amelyeknek a titkosságát ön most feloldotta, és azokat elolvashattam, észrevettem néhány különbséget. Ezek közül az első különbség az volt, hogy a korábbi határozatokban semmilyen formában nem esett szó a fővárosi kerületi önkormányzatokról, az önök által jegyzett mostani, március 30-ai kormányhatározatban viszont igen.

Így elsőként azt szeretném megkérdezni, tisztelt miniszter úr, hogy milyen változás indokolja a korábbiakhoz képest a fővárosi kerületek beemelését ebbe a körbe. Remélem, nem az, hogy az előző ciklushoz képest például, amikor ez nem volt érvényes, ma a fővárosi kerületek jelentős részét ellenzéki politikusok vezetik.

A másik ilyen kérdés, ami a különbségre vonatkozik: a korábbi határozatokban - pontosan is idézhetném - a főváros és a megyei jogú városok önkormányzati hivatalairól esett szó, a mostaniban viszont önkormányzatokról. Úgyhogy tisztelettel szeretném megkérdezni, miniszter úr, hogy mi a különbség ebben a megfogalmazási értelemben az önkormányzatok hivatalai és az önkormányzatok között. Ez a megfogalmazás mennyiben ad többletjogosítványokat a szolgálatoknak? Erre hivatkozva kiterjeszthetik-e például az információgyűjtést az önkormányzati képviselőkre?

Végül, a miniszter úr megállapodást említett a válaszában is, az SZDSZ-frakciót is ezzel győzte meg, de a nekem küldött papírban egy szó sem esett semmilyen megállapodásról. Én ugyan a nemzetbiztonsági törvények eljárási rendjét nem ismerem, de az egyszerű államigazgatási eljárásban fel szoktuk hívni a figyelmét arra az érintett állampolgárnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akire vonatkozóan határozatot hozunk, hogy neki milyen jogai vannak, hova fordulhat, hol fellebbezhet. Értsem ezt úgy, hogy a Belvárossal nem is kívánnak ilyen megállapodást kötni, vagy mégsem?

Én kíváncsi vagyok a válaszára, tisztelt miniszter úr. (Taps az ellenzék soraiból.)
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai