Készült: 2020.07.14.06:04:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

13. ülésnap (2006.07.10.), 34. felszólalás
Felszólaló Rogán Antal (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm szépen a szót, és természetesen tisztában vagyok a Házszabály előírásaival, és be fogom tartani, a parlamenti szokásjognak megfelelően, a Házszabály vonatkozó előírásait.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Bizonyára ön is hallott már egy nagyon régi Móricka-viccet: azt a Móricka-viccet, amikor Móricka az udvaron áll, és a farkánál fogva pörgeti a macskát. A macska nagyon sivalkodik, a szomszédasszony pedig dühösen kérdezi tőle, hogy: Móricka, mit csinálsz ezzel a macskával? Mire Móricka: Örömet szerzek neki. A szomszédasszony elképedve: De hát nem látod, hogy szenved? Haha, nézze meg majd, amikor elengedem! (Derültség és taps a Fidesz padsoraiból. - Közbeszólások és felzúdulás az MSZP padsoraiból, többek között: Tessék nevetni!)

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nyilvánvaló, hogy ez az ön következő négyesztendős politikai stratégiája (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), de hadd mondjam azt, ebben az országban már nagyon sokan vannak, akik szeretnék, hogyha ön és a kormánya nem húzna bele minden héten, és befejezné a hétről hétre, minden héten bejelentett rögtönzéseit.

Az is nyilvánvaló ma már mindenki számára, hogy ön és a kormánya a választási kampányban akkor, amikor az ország helyzetéről beszélt és a kormány által meghozandó döntésekről beszélt, nem mondott igazat.

Ami ennél nagyobb baj, az az, hogy ön és a kormánya ma sem mond igazat, miniszterelnök úr. Mert amikor ön itt, a parlamentben folyamatosan vagy reformokról, vagy kiigazításról, vagy új Magyarországról beszél, aközben az emberek csak megszorításokat látnak. Ha ön valóban új Magyarországot szeretne, miniszterelnök úr, akkor bizonyára azt is tudná, hogy honnan hová akar eljutni, lenne koncepciója, és lenne elképzelése. És akkor nem fordulhatna elő az, hogy a választások előtt még az az igazságos, hogy nincsen tandíj, a választások után pedig egyik héten még az az igazságos, hogy utólagos képzési hozzájárulás van, a másik héten pedig már az az igazságos, hogy fejlesztési részhozzájárulás van, és mindebből az emberek csak egyetlenegy dolgot értenek: hogy lesz tandíj.

(14.40)

Hogyha önnek lenne koncepciója és elképzelése, akkor nem fordulhatott volna elő az, hogy háromnegyed esztendővel ezelőtt, 2005 novemberében elfogadtat a parlamenttel egy ötéves adócsökkentési programot, amire nagyon büszke a választási kampányban. Hadd idézzem szó szerint azt, amit ön a saját televíziós reklámfilmjében mondott, a saját hangján: "Nem tudnak mondani olyan adófajtát, ahol ne csökkentek volna az adók. Megígértük, megtettük. Szavazzon ön is az ötéves adócsökkentési programra!" Sokan szavaztak rá, miniszterelnök úr. (Dr. Géczi József Alajos: Így volt!) Ma az ötéves adócsökkentési programot ön sutba dobta. Ma már ez az igazságos.

Ahogy minden bizonnyal, ha ön valóban tudná, hogy honnan hová akar eljutni, akkor nem olyan adócsökkentéseket indított volna el 2005 novemberében, amellyel egyébként csökkenti a plazmatévék, a helikopterek vagy éppen a luxusadók általános forgalmiadó-tartalmát 5 százalékkal, ezzel a gazdagoknak adva pénzt, majd pedig a mai napon megemeli, egyébként az igazságosság nevében az alapvető élelmiszerek, a földgáz vagy éppen a tűzifa áfáját, ezzel pontosan a legszegényebbeket sújtva, és a nyugdíjasoktól, a szegényektől szedve vissza mindazt, amit egyébként háromnegyed esztendővel ezelőtt a gazdagoknak adott oda.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ma az országban, amikor új Magyarországról hallanak az emberek, akkor nagyon sokan azt szeretnék, hogy egy új Magyarország jegyében csak egy kicsivel jobb legyen. Azok az intézkedések, amelyeket ön és a kormánya bevezet, azzal az eredménnyel járnak, hogy a következő két esztendőben egyébként az átlagbérből élő ember reáljövedelme akár a 10 százalékot meghaladó mértékben is csökkenhet. Ettől nekik nem lesz jobb.

Ezért üzentek önnek itt, nem olyan messze a Parlamenttől több ezren a hétvégén, de ha most megengedi nekem, miniszterelnök úr, én nem erre a több ezer emberre hivatkoznék, hanem szeretném átadni önnek egy néhány nappal ezelőtti személyes élményemet.

Egy belvárosi bérházban, nem olyan messze innen, a Parlamenttől, beszélgettem a szomszédommal; egy idős nyugdíjas nénivel, aki egyébként a választásokon az ön szavazója - volt. (Dr. Magda Sándor: Lesz!) Az ő közös költsége szeptembertől egy 60 négyzetméteres lakásban 1600 forinttal emelkedik majd meg, miniszterelnök úr, és azt nem fogja kompenzálni neki senki. Az ön szociális reformjainak az eredményeként elveszíti a közgyógyigazolványát, amivel eddig olcsóbban tudott hozzájutni a gyógyszerekhez; és ma sem tudja, hogy majd szeptembertől hogyan és miként fogja kifizetni egyébként a villamos energia megemelkedett árát.

Ő, amikor azt hallotta, hogy ma beszélek a parlamentben, akkor üzent önnek valamit, miniszterelnök úr, de azt gondolom, hogy ezt az egész ország üzeni önnek: áremelések, adóemelések, elbocsátások - csak ezeket a reformjait (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ezeket éljük túl, drága miniszterelnök úr! (Taps az ellenzéki pártok soraiban. - Dr. Magda Sándor: Ez olyan, mint a plakátnéni!)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai