Készült: 2020.08.08.14:17:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

328. ülésnap, 154. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka azonnali kérdésre adott miniszteri viszonválasz
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:19

Felszólalások:  <<  154  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. És hadd mondjak még egyetlenegy intézkedést, amelyik közvetetten nyilvánvalóan megerősíti az erdélyi magyarságot és ezáltal az autonómiatörekvéseiket, melynek Magyarország minden lehetséges fórumon igyekszik hangot adni, még akkor is, ha adott esetben nyilván a különböző román szervek erre eléggé érzékenyen reagálnak. De bízunk benne, hogy előbb-utóbb ők is felismerik, hogy az autonómia a helyi konfliktusok feloldásának egyik legjobb eszköze lehet az ő számukra is.

Felhívnám a figyelmet a szakpolitikák között még a felsőoktatás területére, hiszen Marosvásárhelyen kötött együttműködési megállapodást egyrészről a magyar kormány, másrészről a Sapientia Alapítvány, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem.

(16.20)

Ebben a magyar kormány azt vállalta, hogy jövő év végéig összesen 4 milliárd forint támogatást biztosít az ottani magyar felsőoktatás számára. És talán képviselő úr is emlékezik és sokan emlékeznek a MOGYE-ügyre, arra, hogy amikor a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem akkreditációja veszélybe került, akkor magyar egyetemek vállalták azt, hogy adott esetben a saját tudományos oktatóikkal kisegítik az ottani oktatást. Úgyhogy minden szakpolitikában igyekszünk valóban az egységes nemzet szolgálatába állni.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Felszólalások:  <<  154  >>    Ülésnap adatai