Készült: 2020.08.12.00:56:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

235. ülésnap (2009.10.26.), 172. felszólalás
Felszólaló Zsigó Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ZSIGÓ RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A többciklusú képzést bevezető felsőoktatási törvénnyel gazdasági tanácsok jöttek létre az állalmi felsőoktatási intézményekben. A cél talán az volt, hogy ezzel menedzserszemlélet költözzék az intézmények falai közé, hogy sikeresebben alkalmazkodjanak a gazdasági környezet kihívásaihoz. A gondos szemlélő számára úgy tűnik, mindebből semmi sem lett. A gazdasági tanácsok minisztériumi delegáltjai aligha látnak olyan mélyen az intézmények életébe, mint az egyetemek, főiskolák legfelső vezetése, így nem is hoztak fordulatot azok életében. Ezt egyébként az egyetemi vezetők is elismerik.

A gazdasági tanácsok alkalmatlanok a tulajdonosi akarat megjelenítésére is. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az általuk javasolt kirívó rektori jövedelmek, amelyek összességükben az állami vállalatok vezetőinek jövedelmeivel veszik fel a versenyt, és milliárdos nagyságrendű kötelezettséget jelentenek az országnak. De az intézmények működésének egésze sem lett pénzügyileg takarékosabb. Azoknak a százmilliárdos nagyságrendű hiteleknek és tartozásoknak a felszámolására, amelyekbe a balliberális kormányok vitték a felsőoktatást, a gazdasági tanácsok aligha kínálhatnak megoldást. Így a gazdasági tanácsok csak feleslegesen nyelik a közpénzt.

(16.30)

Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen forintban kifejezhető haszna van a gazdasági tanácsok működtetésének, természetesen levonva létük tetemes költségeit? Mikor és hogyan vizsgálták önök ezt? Önök szerint kinek az érdekét képviselik az olyan gazdasági tanácsok, amelyeknek egyébként a rektor is tagja, és ahol a rektornak például évi 72 millió forintos jövedelmet javasolnak közpénzből, mint az önök későbbi minisztertársának? Kinek az érdekét képviselik önök, amikor a gazdasági tanácsok megszüntetése helyett az oktatási alapfeladatoktól, például az érettségi megszervezésétől akarják elvonni a támogatást?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai