Készült: 2021.05.17.20:56:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 274. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  274  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselő Úr! Köszönöm, hogy ráirányította a figyelmet a Széchenyi-terv egyik nagyon sikeres pályázatára. Tájékoztatásként közlöm, hogy eddig több mint ezer pályázatot tudtunk kedvezően elbírálni, ennyire tudtunk támogatást nyújtani.

Ennek a pályázatnak az a célja, hogy a környezet- és minőségirányítási rendszerek, például az ISO bevezetését, megvalósítását a cégeknek támogassuk. Ebből a célból 50 százalékos támogatást nyújtunk. Nemcsak arról van szó, hogy a Gazdasági Minisztérium elkötelezett a minőség ügye mellett, s hogy a Széchenyi-tervben is támogatjuk az ilyen irányú beruházásokat, hanem arról is, hogy sok cégnek a beszállítóvá váláshoz, az exporthoz szüksége van ilyen irányítási rendszerekre, és ezek elősegítik a környezetvédelem hatékonyabbá válását is.

Ha a képviselő úr fölolvasta volna az írásban benyújtott kérdését, akkor egyértelművé vált volna számára, amit egyébként írásban le is írt, hogy a pályázati adatlap nem azt írja le, hogy szerződést kell benyújtani, hanem ha árajánlat nem létezik, és már szerződést kötöttek, akkor lehetőség van a szerződés benyújtására is. De nem feltétlenül szerződést kell benyújtani, hanem - ide le van írva, képviselő úr, kár, hogy nem olvasta föl - benyújtható a tanúsító ajánlata, árajánlata vagy adott esetben a megkötött szerződés is. Tehát ilyen ellentmondás nincsen.

Arról van szó, hogy egy ilyen irányítási rendszer bevezetése két lépésben történik. Első lépésként a bevezetés, második részben a tanúsítvány megszerzése, a tanúsítás történik. Abban az esetben, ha a bevezetésre vonatkozóan kötöttek szerződést, akkor mi ezt elfogadjuk azért, hogy ne kelljen csupán ezért a pályázót kizárni. Ilyen okból még egyetlenegy pályázót sem zártunk ki. Ebben az esetben lehetőség van a tanúsítvány, a tanúsítás megszerzésére vonatkozó beruházás támogatására. Tehát pont azért létezik ez a szabály, képviselő úr, hogy ne kelljen a pályázók pályázatait elutasítanunk. Remélem, ezt megérti, nyilvánvalóan önnek is ez a célja.

Köszönöm szépen.

 

(16.50)

 
Felszólalások:  Előző  274  Következő    Ülésnap adatai