Készült: 2021.05.12.12:47:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 210. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:13


Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselő Asszony! Köszönöm szépen, hogy a fogyasztókat érintő nagyon fontos kérdésre ráirányította a figyelmet. Teljesen nyilvánvaló, hogy a tej fogyasztásához számos nemzetgazdasági és egészségügyi szempont és érdek is kapcsolódik, éppen ezért mindannyiunk érdeke az, hogy a fogyasztók bizalmát a különböző tejtermékek iránt ne csak fenntartsuk, de meg is erősítsük.

Ezért nagyon fontosnak tartom már a válaszom elején hangsúlyozni azt, hogy mindazok a problémák, amelyeket képviselő asszony fölvetett, egyes gyártókra igazak különösképpen. A mi törekvésünk az, hogy ezeket az egyes gyártókat, akik konkrétan elmarasztalhatóak a termékek minőségének rontásában, kiszorítsuk a piacról, arra kényszerítsük, hogy a jogszabályoknak, a csomagoláson feltüntetett adatoknak megfelelő, jó minőségű terméket adjanak a fogyasztóknak.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet a Gazdasági Minisztérium által jóváhagyott ellenőrzési terv alapján végzi vizsgálatait, és ebben kérésünkre mindig kiemelt hangsúllyal szerepel a tejtermékek ellenőrzése is. Tapasztalva a tavaszi gondokat, képviselő asszony kérésének is eleget téve ez év második felében utóellenőrzést rendeltünk el a tejtermékek vonatkozásában az érintett előállítóknál, gyártóknál. Sajnálatosan újra azt kellett tapasztalnunk, hogy a beltartalmi értékek területén, zsír- és fehérjetartalom területén a helyzet nem javult, hiába hívtuk erre föl korábban a gyártók figyelmét, hiába bírságoltunk.

Nemcsak a fogyasztókat csapják be, akik gyengébb minőségű tejet kapnak, de magukat a tejtermelő gazdákat is, akik abban a hiszemben adják el jó minőségű tejüket a gyártóknak, feldolgozóknak, hogy az hasonlóan jó minőségben kerül majd a fogyasztók asztalára. Ha jobb minőségű tejet adnának a boltokban, akkor a magyar gazdák tejéből többet lehetne Magyarországon értékesíteni.

Éppen ezért a Földművelésügyi Minisztériumot is megkerestük és kértük a feldolgozott termékek fokozott ellenőrzését. Hozzájuk tartozik az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési állomások láncolata, ők is végezhetnek ilyen vizsgálatokat. Ők viszont elvégezhetik ezeket a vizsgálatokat a gyártó telephelyén is, ahova a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet nem mehet be vizsgálat céljából; ők csak a kereskedelmi forgalomban kapható terméket ellenőrzik.

Minőségvédelmi bírságok kiszabására került sor. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet 3 millió forintot, a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó szervezet pedig 4,5 millió forint bírságot szabott ki. A gond az, hogy egyes esetekben legfeljebb csak 1 millió forint a kiszabható bírság, és a korábbi jogszabály-módosítások hatására adók módjára nem hajtható be. Következésképpen meglehetősen sokan vannak, akiket hiába bírságolunk meg, nem is fizetik be a kirótt bírságot. Ezen mindenképpen változtatni kellene.

Szándékunkban áll megkeresni a terméktanácsokat, hogy szorítsák ki maguk közül belső szabályozással az ilyen termelőket. Szándékunkban áll szigorítani és gyakorítani az ellenőrzéseket, hogy ezek az ellentmondásos jelenségek megszűnjenek. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyeletet ebből a célból meg kívánjuk erősíteni.

Kívánatosnak tartanám megvizsgálni, hogy a jövőben a hatóságok akár be is zárhassák azokat a gyártó helyeket ideiglenesen vagy hosszabb időtartamra is, akik minőségrontást követnek el, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet hatáskörébe emeljük be a gyártók ellenőrzését is.

 

(15.30)

 

Amit ígérni tudok: továbbra is együtt kívánunk működni a társhatóságokkal, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelettel, az FVM-mel, a képviselő asszonnyal és más képviselőkkel, akik a fogyasztók védelme érdekében lépnek fel.

Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a Fidesz soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai