Készült: 2021.05.08.02:39:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2001.11.12.), 118. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:16


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselő Úr! Úgy érzem, hogy a polgári kormány az otthonteremtés támogatásával az emberek igényeinek tett eleget, hiszen a magyar polgárok joggal várják el, hogy a kormány valódi segítséget nyújtson ahhoz, hogy több lakás épüljön, mint az elmúlt időszakban, és ezáltal nemcsak többeknek jusson fedél, korszerűbb lakásokban lakhassunk, hanem több munkahely is keletkezzen, több munkahely maradjon meg.

A kormány erőfeszítéseinek következtében, ami nem egyszerre történt meg, hanem mindig továbbfejlesztettük a lakásépítési rendszert az igényeknek megfelelően, az építési engedélyek száma két év alatt kétszeresére nőtt, és tavaly 45 ezerre rúgott, ami az elmúlt tíz év legmagasabb értéke, magyarán a mögöttünk lévő tíz évben még soha nem volt olyan év, egyetlenegy olyan év sem volt, amikor 45 ezer lakás építése kezdődött volna meg. A tavalyi év ilyen, és úgy tűnik az idei évi adatok alapján, hogy a tavalyi eredményeket idén meg fogjuk haladni. Ugyanakkor a megépült, befejezett lakásépítések száma is növekedett, nagyon nagy mértékben, 50 százalékkal, ami arra utal, hogy nemcsak az engedélyek száma növekszik, hanem ennek eredményeképpen, ennek következtében a befejezett lakásépítések száma is nő.

Magyarországnak tizenöt éven keresztül nem volt ereje ahhoz vagy talán nem volt szándék arra, hogy állami támogatással bérlakásokat építsünk. A Széchenyi-terv keretében, az állami támogatású bérlakás-építési program keretében a program meghirdetése óta 24 milliárd forint állami támogatással 5500 bérlakás építése kezdődött meg, és amit én ebben külön fontosnak és hangsúlyozandónak tartok, az az, hogy nemcsak nagyvárosokban, hanem egészen kis településeken is. Hiszen, amikor utoljára Magyarországon bérlakásokat építettek állami támogatással, akkor ez kizárólag a nagyvárosokra korlátozódott, a szocialista ipar fellegváraira, ma viszont egészen kis települések tudnak bérlakást építeni 70-80 százalékos Széchenyi-terves állami támogatással. Például a hétvégén éppen Hollókőn, egy egészen kicsi nógrádi településen, faluban adtunk át olyan bérlakást, amit a Széchenyi-terv keretében építettek, és ha megengedi, elmondanám, hogy ebben a lakásban olyanok fognak lakni, akik a faluba beköltöznek máshonnan. Ez azért fontos, mert Hollókő lakossága évről évre csökken, sok más magyar faluéhoz hasonlóan, és most a Széchenyi-terv bérlakás-építési pályázatának köszönhetően sikerült egy műemlékházat úgy helyreállítani, hogy ne csak elköltözzenek a faluból, hanem oda is költözzenek, ráadásul olyanok, akik turizmussal fognak foglalkozni, és így a falu tevékenységét más módon is segítik.

A képviselő úr kérdezte, hogy hogyan kívánjuk továbbfejleszteni az eddigi támogatásokat. Remélem, hogy az Országgyűlés elfogadja azt a személyi jövedelemadó-kedvezményt, amely jövő évben lépne életbe; ez 240 ezer forintnyi kedvezményt nyújt azoknak, akik lakáshiteleket vesznek fel. Az infláció tovább fog csökkenni, és a kétéves költségvetés pedig biztosítja a Széchenyi-terv keretében, hogy azokat a pályázatokat, amelyeket eddig működtettünk, a jövőben is működtethessük; sőt egy újabbat is kiírtunk, melynek keretében az önkormányzatok lakóingatlan-, telekkialakításhoz közművesítésre 50 százalékos állami támogatást kaphatnak.

Azt hiszem, szép eredmény volt, hogy négy év alatt vagy két év alatt (Az elnök csengetéssel jelzi az idő leteltét.) negyedére csökkenthettük a lakáshitelek kamatait. Reméljük, hogy ezt sikerül tovább folytatni.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai