Készült: 2020.09.27.18:50:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

277. ülésnap (2005.12.06.), 166. felszólalás
Felszólaló Dr. Gémesi György (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A 3. számú melléklet a normatívákat tartalmazza. Ekörül forog most itt a vita, és gyakorlatilag az is elég világosan látszik, hogy nemcsak ekörül, hanem az önkormányzati szféra körül, tekintettel arra, hogy talán ez a szféra a legnagyobb vesztese a 2006-os költségvetésnek. Egyébként nem véletlenül mondta Szabó Lajos annak idején még az általános vitában, a költségvetési bizottság alelnöke, hogy az önkormányzatok a vesztesei, nem véletlenül mondta Kuncze Gábor - nézzék vissza a szövegét - az általános vitában, nem véletlenül írták le az országos önkormányzati érdekszövetségek, akik 22 pontban fordultak az Országgyűléshez. 22 pontban, tisztelt képviselőtársaim! Ezeknek az országos önkormányzati érdekszövetségeknek az elnökei között van Wekler Ferenc, Balogh László szocialista képviselőtársunk, Toller László szocialista képviselőtársunk.

Tehát elég vészjóslóak voltak ezek a jelzések - ami most ebben a vitában is világosan látszik -, hogy az önkormányzati szféra bizony minden kommunikációs trükk és beszéd ellenére nagyon komoly vesztese a 2006-os költségvetésnek. Ez azért nagy baj, mert nem az történik, hogy átgondoltuk volna a települési feladatokat és a hozzá szükséges forrásokat a megfelelő létszámkontrollokkal együtt, nem az történt, hogy bármiféle reformgondolat hangzott volna el. Lassan három esztendeje - a negyedik költségvetést tárgyaljuk, a következő költségvetést már a következő parlament fogja tárgyalni - nem történt semmi ezen a területen. Vitatkozunk a normatívákon, az egyik azt mondja, hogy benne van, a másik azt mondja, hogy nincsen benne, és sorolhatnám tovább. Ez a fő probléma! Erre a kérdésre nem volt válasz az elmúlt négy esztendőben.

Ebbe bele lehet foglalni, hogy itt veszünk le, ott csípünk le, ide tesszük, oda tesszük. Ez az önök felelőssége, az, hogy nem történt egy korrekt, átfogó reformelképzelés, amiről tárgyalhattunk volna négy éven keresztül. Ennek az eredménye az, ami most van. Probléma van, nyakon vágjuk az önkormányzatokat, majd kibírják, most már sorozatosan. Itt egyébként ma majdhogynem csak az önkormányzatokról volt szó, és ez ennek az ékes bizonyítéka.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai