Készült: 2020.09.26.09:40:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

280. ülésnap (2013.05.22.), 362-364. felszólalás
Felszólaló Németh Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:18


Felszólalások:  Előző  362 - 364  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sok minden elhangzott, elhangzottak minősítgetések, riogatások, üres szócséplések, ezekre nem szeretnék reagálni, mint ahogy a félreértelmezésekre sem. Nem tudom, hogy ezek tudatosak voltak, vagy esetleg a képviselőtársak egy része a szellemi kapacitása okán mondott ilyeneket (Dr. Józsa István: A szócséplés egyes szám, tanár úr!), vagy ragadtatta magát ilyen félreértelmezésekre, vagy mutatott rá olyan dolgokra, amelyek félreértésekből erednek.

De a lényeg az, hogy valójában mi is a Margitsziget. Mert a Margitsziget valójában egy nemzeti kincs. Itt nem is az a kérdés, amit Tóth polgármester úr feszegetett, hogy ez nemzetközi jellegű idegenforgalmi célpont, vagy éppenséggel a budapesti városlakók kedvelt pihenőhelye, kirándulóhelye. (Dr. Józsa István folyamatosan közbeszól.) Nem ez a kérdés. Én azért azt állítom, hogy a Margitsziget azon területek közé tartozik a fővárosban, amelyek kiemelkedő fontosságúak a nemzetközi turizmus szempontjából is, amelyek célpontként értelmezhetők. De nem ez a kérdés.

ELNÖK: Tisztelt Józsa Képviselő Úr! Megértem, hogy ön mint budapesti listás képviselő bekapcsolódik ebbe a vitába, de kérem, hogy nyomjon bátran gombot, és szót fogok adni. (Dr. Józsa István: Mi zavarja elnök urat? A bekiabálás parlamenti műfaj.)

Tisztelt Képviselő Úr! Figyelmeztetem, hogy az ülésvezetés bírálata szómegvonással jár, úgyhogy legyen szíves, és ehhez tartsa magát. Arra kérem, hogy a folyamatos dialógust legyen szíves befejezni, és házszabályszerűen jelentkezzen be.

NÉMETH ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Bár az a helyzet, hogy Józsa képviselő úr bármennyire is próbálja megzavarni a hozzászólásokat, úgy látom, hogy ezt az esetek többségében nem fogja tudni megtenni. De megyek tovább a gondolatmenetben.

Tehát nem az a kérdés, hogy milyen is ennek a bizonyos nemzetközi avagy fővárosi jellegű turizmusnak a megítélése, illetve a Margitsziget e tekintetben történő megítélése, a lényeg az, hogy a Margitsziget mindenkié, minden fővárosié, a nemzet egyik ékköve, az egész városé, annak az összes lakójáé. Azt is elmondhatjuk, hogy a főváros minden pontjáról rendszeresen ellátogatnak a Margitszigetre, hogy csak szűkebb hazámról, Dél-Budáról beszéljek: Újbudáról, a XXII. kerületből is.

Mint ahogy az előbb elmondtam, a Margitsziget ebből a szempontból azért is fontos, mert egy olyan pihenőhelye a városnak, amelyről nagyon sokan azt kérdezik - még egyszer mondom, az én szűkebb pátriámból, a XI. és a XXII. kerületből, Újbudáról és Budafok-Tétény területéről is nagyon sokan kérdezik, hogy mikor csináltok már ott valamit, mikor történik már ott valami, mi lesz a Margitszigettel. A 2010-et megelőző húsz esztendőben is nagyon sokan megkérdezhették, hogy amikor az MSZP kormányzott a fővárosban is és a XIII. kerületben is, akkor mit tettek a Margitsziget fejlesztéséért. Most az a helyzet, hogy a kormány és a főváros együtt, összefogva szeretne tenni valamit a Margitsziget fejlesztéséért, és ez az előterjesztés is ezt szolgálja.

Mi a helyzet a Dunával? Mint ahogy Ughy Attila képviselőtársam is elmondta, a Duna esetében az a helyzet, hogy mintha az elmúlt 15-20 évben a folyó adta lehetőségeket Budapest szempontjából elfelejtették volna. Én voltam olyan tanácskozáson, amikor a főváros által megbízott várostervezők közlekedési szempontból tettek le egy javaslatot a közlekedés fejlesztésére vonatkozóan. Ebből a koncepcióból a Duna teljesen kimaradt. És amikor megkérdeztük, akkor a homlokukra csaptak, és valami olyasmit mondta, hogy ja, tényleg, a Duna. Csak hát ők nem kaptak megbízást arra a Demszky-féle városvezetéstől, hogy ezzel foglalkozzanak. Ez történt a 2010-et megelőző húsz esztendőben. Ezzel egyáltalán nem foglalkoztak. Most ennek vége, ezeknek az időknek vége.

Ezeket mindenképpen fontos leszögezni, amikor ezekről a fejlesztésekről beszélünk. Igen, új helyzet van a főváros életében, új helyzet van nemcsak az ország, hanem Budapest életében is: fejleszteni szeretnénk a fővárost, és fejleszteni szeretnénk a Margitszigetet is. Ha pedig a XIII. kerület polgármestere azt mondja, hogy fejlessze csak a főváros a Margitszigetet, de hát a bevételekre a kerület tart igényt, az egy meglehetősen furcsa megoldás, az egy meglehetősen furcsa álláspont. S amikor ezt védelmezik egyesek az ellenzéki padsorokból, akkor én csak csodálkozni tudok. S nyilván lehetne még sorolni az érveket és a különféle anekdotákat az előtörténetből.

Én arra kérem a tisztelt ellenzéki képviselőtársakat, hogy gondolják át az álláspontjukat e tekintetben, a Ház tagjait pedig arra kérem, hogy támogassák ezt a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  362 - 364  Következő    Ülésnap adatai