Készült: 2020.09.19.18:46:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap (2013.03.11.), 145. felszólalás
Felszólaló Németh Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Kulturális és sajtóbizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  145  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZOLTÁN, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága a H/10160. számon benyújtott, a finnugor rokon népek napjáról szóló határozati javaslatot megtárgyalta, és azt 14 igen és 2 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak tartotta.

Csak néhány gondolatot szeretnék idézni a bizottsági vitából. Azt tudjuk jól, hiszen az expozéban is elhangzott, hogy az IPU Magyar Nemzeti Csoportjának elnöksége egyhangúlag kezdeményezte ezt a javaslatot. Tehát láthatjuk azt, hogy ez egyetértést mutat a parlamenti képviselőcsoportok között, a frakciók között. Ehhez képest nyilván majd meglátjuk itt este a vitában, ez az egyetértés mennyire fog megmutatkozni. A bizottsági vitában ez nem tükröződött teljes mértékben.

Tegyük hozzá azt, és ez elhangzott a bizottsági vitában is, hogy észt oldalról indult ez a kezdeményezés, "A rokon népek napja" címmel tulajdonképpen, és azt is tegyük hozzá, amire most az előbb az államtitkár úr is utalt, hogy utánunk a finnek következnek, úgy tudom, hogy a finn parlamentben - ez is elhangzott a bizottsági ülésünkön - úgyszintén a napokban születhet majd döntés ebben a tárgyban.

Nyilván sok mindent lehetne még elmondani erről a vitáról. Én mindennek a részletezését a későbbi hozzászólásomra tartogatom, ahol a Fidesz álláspontját fogom kifejteni.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  145  Következő    Ülésnap adatai