Készült: 2020.09.29.10:36:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2012.11.29.), 170. felszólalás
Felszólaló Németh Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Kulturális és sajtóbizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:06


Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZOLTÁN, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kulturális és sajtóbizottság a hétfői ülésén megtárgyalta a törvényjavaslatot, és 14 igen, valamint 3 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta. Engedjék meg, hogy néhány elemét ismertessem az ottani vitában elhangzottaknak. Elsősorban nyilván azokat, amelyek a törvényjavaslat lényegét próbálják összefoglalni, megfogalmazni.

Hammerstein Judit, kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszony elmondta azt, hogy az előterjesztő célja alapvetően az, hogy biztosítsuk az országos közfeladatokat ellátó, újonnan alakult köztestület hatékonyabb működését, ehhez pedig a megfelelő feltételeket is garantálni lehessen.

Úgyszintén hozzátette, hogy a javaslat célozza a köztestület működési kereteinek racionalizálását is azért, hogy ennek a kultúrstratégiai szerepe megerősödhessen, valamint teljesíteni tudja azt a küldetést, amelynek céljából a köztestület felállítása megtörtént.

A helyettes államtitkár asszony konkrét kérdésekre is kitért. Nyilván ezekről szó lesz, tehát arról, hogy milyen konkrét javaslatokat fogalmaz meg az indítvány a művészeti akadémiával kapcsolatban, ennek a létszámával összefüggésben, illetve például azzal kapcsolatban, mint ahogy azt a helyettes államtitkár asszony jelezte, hogy további javaslatként fogalmazódik meg, hogy a Magyar Művészeti Akadémia 5 tagú felügyelőtestületébe ettől kezdődően a kormány mindössze egy tagot jelöl ki. Hiszen a kormány úgy látja, ahogy a helyettes államtitkár asszony is mondta, hogy gyakorlatilag egyetlen delegált tag útján is megfelelő módon tudja érvényesíteni az elképzeléseit.

(15.40)

A javaslatok célja az, hogy a Magyar Művészeti Akadémia érdemben teljesíteni tudja a küldetését - fogalmazta meg helyettes államtitkár asszony -, valamint hogy a köztestület és a tárca közti együttműködés területei szabályozottak legyenek.

A vitában elhangzott még dr. Gyimesi Endre képviselő úr részéről, hogy a Széchenyi nevéhez kötődő Tudományos Akadémia alapítása mérföldkő hazánk történelmében, és a szándék nyilvánvalóan az, hogy a művészeti élet számára is biztosítsunk egy hasonlóan erős szervezetet, mint a Tudományos Akadémia, fogalmazta meg a képviselő úr. Ezt szolgálja ez a javaslat, amelynek a támogatását kérem a tisztelt képviselőtársaktól.

Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai