Készült: 2020.12.05.06:39:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

78. ülésnap (2003.06.04.), 118. felszólalás
Felszólaló Dr. Gémesi György (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:42


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Igen, szeretném elhasználni az időt. Egyrészt, tisztelt képviselőtársaim, egy segélykiáltás hangzott el a mai vitanap előtt, a címben is megfogalmazva egy olyan segélykiáltás a települések részéről, ami arra szerette volna fölhívni a figyelmet, hogy 2003-ban igen nagy gond van, nagy baj van a települések gazdálkodásával, nagy baj van a települési önállósággal, nagy baj van a működéssel, a felújításokkal, fejlesztéssel. Ennek a bajnak az okozója nem más, mint az ez évi költségvetés, a 2003. évi költségvetés, aminek a számai azt igazolják, hogy az a pénz, amit meg kellett volna kapni az ígéreteknek megfelelően, nem érkezett meg az önkormányzatokhoz.

Kormánypárti képviselőtársaink igyekezték folyamatosan bizonygatni, hogy ez a pénz ott van, bár amikor otthon megnézik a büdzsét közülük a polgármesterek, akkor látják, hogy nincs ott, bár mégis azt mondják, hogy ott van. Elég érdekes érzés lehet itt azt mondani, hogy ott van a pénz, esetleg otthon pedig megnézni a költségvetést, és rájönni arra, hogy bizony nincs ott a pénz. Ez egy dolog persze, mert nyilván a lojalitás és a mundér védelme ezt kívánja tőlük. Mi igyekeztünk elmondani részünkről, hogy problémák vannak, gondok vannak, működési zavarok vannak, megoldást szeretnénk találni. Valami olyan kompromisszumos javaslatra gondoltam én - lehet, hogy még el fog hangzani, nem tudom, de nagyon kétlem, hogy nem -, hogy mik azok a lehetőségek 2003-ban az önkormányzati szféra irányába, amikkel legalább ezt a komoly problémát tűzoltásjellegűen meg lehetne oldani.

A Magyar Demokrata Fórum részéről megfogalmaztam, hogy 100 milliárd forint kellene; nem azért, mert hittem volna, hogy bármilyen formában is ennyi pénzt biztosítani lehetne. A korábbi, beadott fideszes módosító javaslatok egyértelműen arról győztek meg, hogy semmilyen szándék nincs arra, hogy ezt a problémát a kormányzat kezelje. Ezt természetesen a polgármesterek, önkormányzatok, érdekszövetségek tudomásul veszik, csak nehéz elfogadni. Azt szeretném jelezni, hogy tudomásul veszik, de nyilván nem fogják elfelejteni.

Még egy nagyon lényeges dolog: az elmúlt héten bejelentésre került a 2004. évi költségvetéssel kapcsolatban, hogy takarékos költségvetés lesz. Ha ez egy ilyen költségvetés volt, akkor ehhez képest nem tudom, mi lesz a takarékos költségvetés. Megítélésem szerint itt megszorítások várhatók. Elsősorban mi az a szféra, amihez hozzá lehet nyúlni? Az önkormányzatok, mert a polgármesterek tüntetni nem tudnak, sztrájkolni nem tudnak, és tudomásul kell vennünk, amit a politikai hatalmon lévő többség számunkra diktál.

Sajnálom, és nagyon szomorú vagyok, hogy gyakorlatilag azon kívül, hogy elmondtuk a bánatunkat, megoldást nem találtunk.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai