Készült: 2020.07.04.23:40:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

339. ülésnap (2014.02.03.), 152. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:48


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Természetesen mindig lehet vitatkozni arról, hogy egy nemzetközi szerződés előkészítése optimális volt-e vagy sem. Egy dolgot azonban nem érdemes vitatni: hogy a parlament előtt fekszik ez a szerződés, és a parlament fogja kimondani a végső szót. Ezért minden olyan kérdés, ami a legitimitást fölveti, egész egyszerűen zárójelbe kerül. Ha önök úgy gondolják, hogy ez a szerződés nem egyezik Magyarország nemzeti érdekeivel, utasítsák el. Ha úgy gondolják, hogy egyezik, szavazzák meg. Ha úgy gondolják, hogy még szükségük van különböző információkra, akkor tegyék fel a kérdéseiket, és a kormány készen áll, hogy ezekre válaszoljon.

Tehát én megértem, hogy vannak, akik nem szeretik az oroszokat. Megértem, hogy vannak, akik a nukleáris energiát nem szeretik. Velük szívesen vitatkozunk. De az egész eljárásnak a jogi alapjait megkérdőjelezni, az nem vall körültekintésre.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A kormány a 2009-ben meghozott döntés alapján - amit az MSZP-sek 95 százaléka támogatott - hozta meg a döntését. 2011-ben a kormány elé terjesztette a hosszú távú energiastratégiáját. Abban szerepel, hogy több mint száz szervezettel, gazdasági és civil szervezettel azt megvitattuk, ideértve a nukleáris energia kérdését is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Szeretném megismételni, amit napirend előtt is már kénytelen voltam elmondani: meggyőződésem, hogy a szocialisták és a mi kormánypártjaink között a nukleáris energia kérdésében valójában nincs véleménykülönbség, és április 7-e után önök ismét támogatni fogják Paks fönntartását, sőt talán még a bővítését is.

Visszavárjuk önöket! Megtisztelő figyelmüket köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólások ugyanonnan.)
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai