Készült: 2020.07.07.05:34:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

339. ülésnap (2014.02.03.), 132. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka azonnali kérdésre adott miniszteri viszonválasz
Videó/Felszólalás ideje 1:39


Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Ha jól értem, képviselő úr, akkor először arról kell beszélnünk, hogy vajon az, amit a kormány eddig tett a devizahitelesek ügyében, az sok, elegendő vagy kevés. Nehéz ezt pontosan megmondani. Egy dolgot biztosan állíthatok, hogy a kormányunk megalakulása előtt senki nem tett a devizahitelesekért semmit. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Így van! - Göndör István: Ez nem igaz! - Moraj az MSZP soraiban.) Innen indulunk, ez a kiindulópont. Kérem tehát, hogy ami történt, azt ahhoz képest is legyenek kedvesek értékelni, ami a megelőző években történt.

Ön említette már a végtörlesztést meg az árfolyamgátat. Ahhoz, hogy az egész devizahitel-rendszert a lakás-devizahitelek esetében meg tudjuk szüntetni - mert a kormánynak ez a szándéka, a lakás-devizahitelek esetében meg akarjuk szüntetni a fölvett hitelek rendszerét -, ahhoz azonban jogilag tiszta helyzetet kell teremteni. Mindegy, hogy tetszik-e nekünk a Kúria döntése vagy nem, de egy kérdést lezárt. Két kérdést kell még lezárniuk, az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés kérdését. Ha ez megtörtént, tiszta lesz a jogi helyzet, és kivezethetjük a devizahitel-rendszert a magyar pénzügyi világból.

Ahhoz, hogy pontosan tudja értékelni mindazt, ami eddig történt, a következő két adatot szeretném még (Közbeszólások az MSZP soraiból: Lejárt az idő!) a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani: ebben a ciklusban a jelzáloghitelek forintban számolt összege, a devizaalapú jelzáloghitelek forintban számolt összege 2011 óta egyharmadával csökkent (Kovács Tibor: Eltelt az idő!), és több mint 220 ezer darabbal (Moraj az MSZP soraiban.) csökkent a szerződések száma.) Ennyi embert és ennyi szerződést tehát már kivezettünk a rendszerből. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai