Készült: 2020.07.11.23:50:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 122. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:46


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Képviselő Úr! Mint az ön hozzászólásának címe is mutatja, itt egy komoly ügyről van szó, és valóban fölmerül az a kérdés, hogy ki ellenőrzi az ellenőröket. Erre a magyar jog azt a megoldást ajánlja, hogy egy parlamenti szerv ellenőrzi őket. A magyar jogban az a megoldás, hogy az Állami Számvevőszék rendszeresen vizsgálja az ellenőrzési eljárások során a jogszabályok betartását, és hogy a hatóság a költségvetés érdekeit szem előtt tartva járt-e el.

Ismerhetjük-e ezeket a jelentéseket? A válasz az, hogy igen, mert az Állami Számvevőszéknek nyilvánosságra kell hoznia az összes ilyen jelentését. Tehát mindenfajta vizsgálóbizottság előtt azt javasolnám az érdeklődő képviselőknek, hogy az Állami Számvevőszéket használjuk, úgy, ahogy egy parlamenti szerv esetében ez lehetséges és szükséges. (Dr. Józsa István: Ezt mondtuk mi is.)

Ami az ügy lényegét illeti, ott a képviselő úrnak azt szeretném mondani, hogy meggyőződésem szerint, aki adót csal, annak börtönben van a helye, s az adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben föl kell lépni. Ezt az alapelvet követjük, ez alól senki sem bújhat ki, lehet kicsi vagy nagy, magyar vagy nemzetközi cég, nem bújhat ki, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, és ebből az elvből a kormánykoalíció és én személy szerint sem fogunk engedni.

Akinek pedig bármilyen törvénytelenségről tudomása van, fölfogásom szerint annak kötelessége, hogy ezt a hatóság felé jelentse, a hatóságok pedig kötelesek az eljárásokat kivizsgálni, és az erre szóló utasításokat ez esetben is megkapták.

Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai