Készült: 2020.07.09.10:57:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 106. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Képviselőtársam! Arra számítottam, hogy ön ad majd nekem lehetőséget arra, hogy szóban is tájékoztathassam - most megtörtént -, ezért nézze el nekem, hogy írásban ezt nem tettem meg.

Hogy a képviselőtársaink is értsék, hogy miről van szó: a kormányzati munkát végző szerveket, amelyek ebben a megyében 32 különböző helyen voltak elhelyezve, egyetlen helyen helyeztük el. A vizsgálat szerint, illetve a tájékozódás szerint ez éves szinten százmillió forint megtakarítást fog eredményezni; és azt is eredményezi, hogy a kormányhivatal szakigazgatási szerveinek 90 százaléka egy épületben helyezkedik majd el.

Ami a munkát végző céget illeti - köszönöm szépen a múltkor átadott információkat -, ott a következőket tudom megállapítani, vagy tudták a szakértők megállapítani: a ténylegesen kifizetett összeg 1,73 milliárd forint. Tehát nem 3, hanem 1 milliárd 730 millió forint. Aki a munkát végezte - ahogyan ön is jelezte ezt -, magyar jogi személy, magyar cégnyilvántartásban szerepel, és tevékenysége után Magyarországon adózik. Ennek a cégnek a tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett cég - ebből volt is levélváltás a megrendelő és a cég között -, és a közbeszerzési törvény szerint ez kizáró oknak minősül, ezért a tulajdonosi háttérre vonatkozóan ilyenkor az információkat be kell nyújtani. Erre fel is szólították a kivitelező céget, és be is nyújtotta a tulajdonosi háttérre vonatkozó összes információt, amely megerősítette az ön információját.

Az elvégzett munkát illetően pedig azt tudom mondani önnek, hogy sem a kivitelezésre, sem bármilyen egyéb vállalkozási vagy tanácsadási munkára nem szerződött le a cég semmilyen külföldi céggel és a vizsgálatok szerint a saját anyavállalatával sem.

A kivitelezési munkálatokba (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) pedig hat darab magyar, 10 százalék feletti nevesített alvállalkozót vont be.

Ennyire jutottam (Az elnök ismét csenget.), tisztelt képviselő úr. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai