Készült: 2020.08.11.23:53:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

168. ülésnap (2004.09.28.), 186. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én is akkor nyomtam be a gombot, amikor Mádi képviselő úr a privatizáció és a vagyonfelélés között egyenlőségjelet tett. Néhányan már reagáltak erre a kérdésre; én néhány további adalékkal hadd szolgáljak ebben az ügyben.

Egyrészt elhangzott az, hogy Mádi képviselő közgazdász, tehát pontosan tudja, mi az, hogy infláció. Pontosan tudja azt is, hogy eladósodás lehet azért is, mert fejlesztéseket vállalnak föl az önkormányzatok. Ilyen például egyébként Szolnok, mely az elmúlt tíz évben komoly fejlesztéseket vállalt föl, és ezekből összejött bizonyos adósságnövekedés. De hasonló a helyzet akkor is, amikor azt említjük meg, hogy lakosságszám-csökkenés, gyereklétszám-csökkenés változatlan intézményi struktúrával, ami megint csak hasonló helyzetet eredményez, tehát az adósságállomány növekedését.

Itt térnék ki arra, amit Mádi képviselő úr korábbi hozzászólása kapcsán említett; az anyagi függetlenséget kéri számon 2003-on. Ezzel kapcsolatosan csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy ma Magyarországon 3200 önkormányzat van durván. Ezt a magyar gazdaság, ha úgy tetszik, egyszerűen nem bírja el. Egy nálunk kisebb országban, mondjuk, Finnországban, ahol durván 5 millió lakos van, nem éri el az önálló önkormányzatok száma a 100-at sem.

Ezért is fontos az, amit, ha jól emlékszem, Varga képviselő úr mondott az első hozzászólásban, hogy egyszerre anyagi függetlenséget számon kérni az önkormányzatok esetében, és ugyanakkor elutasítani a kistérségi együttműködést, ez eléggé ellentmondásos helyzetet eredményez; pont azt, hogy ha elutasítjuk a kistérségi együttműködést, ez az anyagi függetlenség a közeljövőben sem fog helyreállni, mert nem lehet 3200 településen teljes intézményi struktúrát fenntartani.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai