Készült: 2021.03.01.01:51:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

14. ülésnap (1998.09.29.), 250. felszólalás
Felszólaló Dr. Mikes Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:18


Felszólalások:  Előző  250  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MIKES ÉVA (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért örülök, hogy Vancsik úr hozzászólása előtt szólhatok, mert nem tudom, hogy mit fog mondani. Az előző hozzászólásával viszont maximálisan egyetértek a tekintetben, hogy valóban megnyíltak a kapuk minden egyéb téma felvetésére. Engedjék meg, hogy nagyon röviden és roppant önző módon az előterjesztésemmel foglalkozzak néhány reflexió erejéig.

Elhangzott, az előterjesztés egyfajta prekoncepciót tartalmaz arra, hogy ezek a dolgok megtörténtek. Szere

tném azt mondani, hogy ez nyilvánvalóan így van, ez nem prejudikáció, hanem prekoncepció, ami teljesen természetes, hiszen az ember akkor ad be indítványt parlamenti vizsgálóbizottság megalakítására, ha esélyt ad annak, hogy az a dolog megtörtént, amit vizsgáltatni szeretne, hiszen egyéb esetben - elnézést kérek a szleng kifejezésért - nem szórakozunk egymás idejével. Tehát ebben az a prekoncepció, hogy ha és amennyiben ez megtörtént - utalok arra, hogy miniszterelnök úr részéről hangzott el ennek a bejelentése -, akkor ez egy olyan fontosságú ügy, ami vizsgálatra érdemes.

Hadd kérjek elnézést, mert valóban nem volt szerencsés, hogy a "lehallgatási ügy" kifejezés bennmaradt, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy abban az id

őben, amikor három-négy héttel ezelőtt ezt beadtam, a sajtó következetesen így foglalkozott ezzel. De megint szeretném felhívni a figyelmet arra - amit helyesen idézett az egyik hozzászóló -, az indokolásban úgy szerepel, hogy "ún. lehallgatási ügy". Már többféle becenevet adtunk a parlament előtt szereplő ügyeknek, így volt Tocsik-ügy s a többi, de ez nem azt jelenti, hogy csak azt, csak úgy, csak azt a személyt, csak olyan módon vizsgáltuk. Tekintsük tehát ezt az ügy becenevének.

Azt még hadd fűzzem hozzá, hogy nem látom be, miért kellene eleve prejudikálnunk a titkosszolgálatok érintettségét, mint ahogy ez több hozzászólásból kitűnik. Én a titkosszolgálatok érintettségét nem prejudikálom, sőt mi több, prekoncepció szintjén sincs benne az előte

rjesztésemben, hogy a titkosszolgálatok ebben érintettek.

A bizottság összetételével kapcsolatban semmiféle észrevételt nem szeretnék tenni, hiszen a bizottság össze

tételére vonatkozóan nincs előttünk javaslat. Azt azonban szeretném hozzáfűzni, hogy az úgynevezett C-típusú vizsgálaton átestek a honvédelmi bizottság, valamint a nemzetbiztonsági bizottság tagjai, és minden frakció részéről még számos képviselőtársunk, tekintettel arra, hogy nem volt egyértelmű, ki és hogy fog ezekbe a bizottságokba bekerülni. Sőt - noha magánügyem, de hadd mondjam el -, én már a képviselővé választásom előtt egy évvel átestem a C-típusú vizsgálaton, egyszerűen az előző beosztásom miatt, s minden bizonnyal jó néhányan vagyunk így. Ez önmagában véve nem jelent akadályt semmiféle bizottság megalakításában.

Annyit mondanék még, hogy a legkevésbé sem máglyákat, hanem világosságot szeretnék ebben az ügy

ben is. Ahányan hozzászóltak előttem, annyian - legyenek akár kormánypártiak, akár ellenzékiek - zömmel kérdéseket fogalmaztak meg. Én ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni.

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  250  Következő    Ülésnap adatai