Készült: 2021.06.19.14:03:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

110. ülésnap (2011.09.13.), 24. felszólalás
Felszólaló Kovács Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:46


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Én is ehhez a módosító indítványhoz szeretnék kapcsolódni és bejelenteni, hogy kapcsolódó módosító indítványt is kívánunk benyújtani ehhez a javaslathoz. Tegnap este és azt megelőzően is számos alkalommal elmondtuk, milyen súlyos következményei vannak annak, hogy a miniszterelnök bejelentésére az adómentes pálinkafőzés lehetősége a mai napig is fennáll. Itt ülnek a kormány képviselői, itt ülnek a kormánypárti képviselők, és soha senki egyetlenegy ésszerű magyarázatot nem fűzött ahhoz, hogy erre az intézkedésre miért volt szükség, nem magyarázták el a közvéleménynek, csak úgy gondolják, hogy ez egy hihetetlenül populisztikus döntés volt, ami nyilvánvalóan sokaknak tetszik, akik ilyen tevékenységgel foglalkoznak. Ugyanakkor nem mérték fel azt, hogy milyen hihetetlen károkat okoz a jövedéki adózás egész területén. Most is elhangzott, hogy ez milyen visszaélésekre ad lehetőséget.

A törvényjavaslat kapcsán tegnap este is elmondtam - amit most szeretnék megismételni -, ennek az adóemelésnek nagy valószínűséggel az lesz a következménye, hogy a fekete-pálinkafőzés, illetve annak a forgalmazása még inkább üzletszerű lesz, még inkább megéri azoknak, akik ezt a tevékenységet eddig is folytatták, hiszen a két termék közötti árrés lényegesen megnő az adóemeléssel, és semmivel nem magyarázható, hogy erre miért van szükség. Többször hangsúlyoztuk, ha nem lenne lehetőség 50 liter/fő adómentes pálinkafőzésre, akkor semmi szükség nem lenne arra, hogy most jövedéki adót emeljenek, mert az ebből származó bevételek lényegesen magasabbak lennének, mint amennyi a mostani adóemelés következtében várhatóan befolyik majd a költségvetésbe. Bár kétségeink vannak a tekintetben, hogy mennyire lesz eredményes ez a kormányzati szándék.

Ugyanez analógiaként természetesen elmondható a gázolaj jövedéki adójának az emeléséről is. Emlékeztetnék arra, hogy a mai kormánypárti képviselők annak idején ellenzékben milyen vehemenciával támadták az akkori kormányt, milyen vádakat fogalmaztak meg lényegesen alacsonyabb dízelolaj-adóáremeléskor az akkori kormánnyal szemben, sőt azt mondták, hogy az, aki tankol, emlékezzen meg a kormányról, merthogy a kormány intézkedései eredményeképpen olyan magasak az üzemanyagárak. Most 400 forint környékén tartunk, tisztelt kormánypárti képviselők, és önök nem szólalnak meg, hogy hogy van ez. Két-három évvel ezelőtt ezt szajkózták itt a parlamentben, most viszont miért nem állnak fel, és kérik számon a kormánytól, hogy ilyen üzemanyagárak mellett milyen alapon emeli a gázolaj jövedéki adóját.

Úgy gondolom, ez egy teljesen elhibázott lépés és intézkedés, mert a várt hatása nem fog megtörténni. Valószínűleg ez is a feketekereskedelmet fogja tovább erősíteni, illetve azt eredményezi, hogy a magyar állampolgárok sokkal inkább a szomszédos országokban fognak tankolni, mert olyan jelentős lesz a különbség a magyarországi és a szomszédos országokban lévő üzemanyagárak között.

Mindezekre tekintettel teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy ilyen szabályozásokat szándékoznak bevezetni. A magam részéről én is kérem, hogy támogassák azt a módosító indítványt, amit képviselőtársaink már benyújtottak a pálinkaforgalmazással kapcsolatban, illetve azokat a kapcsolódó módosító indítványokat, amelyeket be fogunk nyújtani.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai