Készült: 2020.07.03.22:41:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap, 200. felszólalás
Felszólaló Tóth Imre (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:12

Felszólalások:  <<  200  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Önök ez év márciusában tájékoztatták az Országgyűlés önkormányzati bizottságát arról, hogy terveik szerint Balassagyarmat és Vésztő térségében a vasúti szárnyvonalakon kísérleti programot indítanak el. Ennek lényege abban állna, hogy átadni kívánják ezeket a vasúti szárnyvonalakat az érintett önkormányzatoknak fokozatosan a vasút tevékenységére. Tudjuk, emögött az áll, hogy a tartósan ellehetetlenült, 70 milliárdos hiánnyal küszködő MÁV Rt.-t az állam részéről helyzetbe akarják hozni.

Ugyanakkor valóban szükséges az EU vasúti rendszerébe integrálni a magyar vasúti rendszert is. A leggyengébb vasúti szárnyvonalakat ezért akarják az érintett önkormányzatoknak átadni. Az önkormányzatok ilyen szándékot, hogy átvegyék ezeket a szárnyvonalakat, nem jeleztek, miután alapfeladataikkal is alig tudnak megbirkózni, az önkormányzati intézmények tucatját vonják össze, zárják be. A vésztői kísérleti terepasztalon 18 önkormányzatot érintene ez a páratlan lehetőség, melynek több mint 80 százaléka önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzat.

Ezért kérdezem tehát önt, nem az-e az eltervezett állami cél, hogy a kísérleti vasúti szárnyvonalak lebontását az érintett és gyanútlan önkormányzatokkal mondassák ki a későbbiekben.

Amennyiben pedig valóban jó szándék vezérli a kormányzati tervet, úgy miért nem részeltetik az összes önkormányzatot a vasúti vagyonban? Vagy a kísérletet miért nem a jobb állagú vasúti pályák és a jobb adóerő-képességű önkormányzatok területén kezdik el? A tartósan ellehetetlenült, lerobbant MÁV-területek, vasúti pályák házassága az önhikis önkormányzatokkal nem eleve csőd-e?

Végül: hogyan akarják a programot jogszerűen kivitelezni, amennyiben az érintett kíséreti területen az önkormányzatok többsége deklarálja, kimondja, hogy nem fogadókész az ügyre, köszönjük, nem kérjük?

Várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)

Felszólalások:  <<  200  >>    Ülésnap adatai