Készült: 2020.07.02.21:10:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

118. ülésnap (2007.12.10.), 26. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:49


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A várható koszovói fejlemények miatt a vajdasági magyarok ma félelemben élnek, félelemben élnek azok, akik már egyszer elszenvedték a délszláv háború gyötrelmeit, azt, hogy túszul tartották őket, elszenvedték a rombolást, és elszenvedték azt is, hogy a menekültáradatok nyomán megváltozott a Délvidék etnikai összetétele. Ma a helyzet ismételten feszült: háborús készülődésekről szóló híresztelések, katonai behívók tartják izgalomban az ott lévőket, továbbá ha a kérdést nemzetközi erők megfelelően nem kezelik, újabb menekültáradatra lehet számítani. A határon túli magyarok joggal várnák el az anyaországtól, hogy minden diplomáciai tekintélyét és erejét felhasználja a kérdés megnyugtató rendezésére.

Ebben a helyzetben derül ki csak igazán, hogy a december 5-ei népszavazás milyen mély sebeket ejtett a nemzet testén. Nehéz lenne megmagyarázni ugyanis, hogy amíg a körülöttünk lévő országok és Európa több állama természetesnek tekinti a kettős állampolgárságot, addig vannak olyan magyar politikai erők, amelyek ezt megtagadják testvéreiktől. Kétségtelen tény, hogy nagyra kell értékelnünk azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Ukrajna tekintetében a kishatárforgalom területén a kormány elért, szükséges, de nem elégséges erőfeszítések. Azonban ez sem ad magyarázatot arra, hogy a Szerbia által elismert kettős állampolgárság helyett milyen azonos értékű megoldást kínál fel a kormány. Meggyőződésünk - mint ahogy a vajdasági magyarok is vallják -, nincs azonos értékű megoldás.

A schengeni egyezménynek való megfelelés kétségtelenül elismerése hazánknak, ugyanakkor szólni kell felelősségünkről is. A határon kívüli magyarok részére ugyanis a kérdés nem megfelelő kezelése miatt Schengen nem sikert, hanem újabb eltaszítottságot jelent. Ezért szükséges, hogy a magyar parlament minden pártja a Vajdaságban kialakult helyzetben egységes legyen, és a megfélemlítés ellen nemcsak idehaza, hanem azokért is közösen lépjünk fel, akiket magyarságuk miatt bármilyen sérelem ér. Európai uniós és NATO-tagságunknak csak akkor van értelme és jelentősége, ha ilyen helyzetekre megfelelő védelmet tudunk biztosítani.

Köszönöm, hogy meghallgattak. Remélem, hogy ezek a szavak jó talajra hullanak, és közös cselekvésre buzdítanak minket. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz- és a KDNP-képviselőcsoport soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai