Készült: 2020.07.11.22:46:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2007.12.03.), 14. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:46


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A híradások szerint a gázáremelés mértéke január 1-jétől 5 százalék lesz, a szociális kedvezményben részesülők közül a legszegényebbek 8, a többiek 11 százalékos áremelést tapasztalhatnak. Ez a bejelentés a lassan mondott "nem lesz gázáremelés" ellenére sem bír hírértékkel, annál inkább Kóka János leköszönő miniszter kijelentése, aki hangsúlyozta, hogy ez az arány még mindig nem tükrözi a világpiaci ár emelkedését. Ez a kijelentés két szempontból is kritizálható: egyrészt további áremelkedésre számíthatunk, másrészt az empatikus készség hiányáról, a szociális érzék megtagadásáról szól ez a mondat.

Ha figyelembe vesszük a villanyáram árának emelkedését is, nem kell jóstehetség ahhoz, hogy a magyar vállalkozások versenyképessége tovább fog csökkenni, az eladósodott családok százezrei nem fogják tudni kifizetni a közüzemi tartozásaikat.

Lehet, hogy a villaépítés közben a volt miniszternek eszébe sem jut ez a felvetés, azonban a minimális felelősséget érezni kellene azért, hogy ma hazánk e térségben elveszítette minden előnyét, és sereghajtóvá vált. Lehet, hogy magasról nézvén még megvolna az ország, azonban egy politikai vezetőtől, még ha liberálisnak mondja magát, elvárható, hogy meghallja azok sóhaját, akik a halálra ítélt szárnyvonalak körzetében laknak. Mert lehetséges, hogy valóban nem értük el a világpiaci árakat, azonban naponta tapasztaljuk, hogy nem értük el a világpiaci jövedelmeket sem. Különösen cinikusnak hat ez a mondat attól az embertől, akinek tevékenységét folyamatos botránykrónika kísérte.

A mai napig nem tudjuk, hogy miért mondott le, de egyszer úgyis minden kiderül. Hírhedtté vált mondatai ugyanúgy szolgálták a hazugságkampányt, mint az őszödi beszéd szerzőjéé, mégsem hallottunk tőle soha egyetlen megbánó szót vagy bocsánatkérést. Soha nem hallottuk tőle, hogy bármilyen interpellációval vagy újságcikkel kapcsolatban tisztázni szerette volna a tényeket, csupán perrel való fenyegetést, reflex- és imamalomszerűen mondott, hajtogatott mondatokat mondott el.

Elbocsátó szép üzenetként álljon itt egy-két mondat! Feledésednek kiérdemelt sorsát vedd magadra érdemed szerint. Vedd magadra, mert sajnálom magunkat az 1 százalékos növekedés szégyenéért, kapcsolati tőkéért, villád építéséért, szóval mindenért, amit tettél. Egyszer mindenkinek el kell számolni.

Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

(13.30)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai