Készült: 2020.07.12.00:05:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

115. ülésnap (2007.11.28.), 142. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:43


Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Képviselőtársam! Azt gondolom, hogy két dologban máris egyetértünk, hogy a közjó megfogalmazásában, ebben a kérdésben ön fogalmazta meg - próbálom pontosan idézni -, hogy az lenne a helyes, és az lenne a jó, ha kiegyensúlyozott, tartós és boldog családi kapcsolatokban élhetnének az emberek.

A másik, amiben egyetértünk, hogy minden embert az emberi méltósága megilleti abban a körben, tehát én is azt mondom, hogy ezeket a kérdéseket, mint ahogy az Alkotmánybíróság is utal rá, oly módon kell rendezni, hogy amit nem a természet vesz el tőle, és az emberi méltóságból következik, azokat a jogi kérdéseket rendezni kell. Na, ennek nem tesz eleget ez a törvény, de azt hiszem, hogy van egy közös pont; hogy a társadalmi közjót úgy lehet megfogalmazni, aztán egy külön kérdés az, hogy lehet-e jobbá tenni az embereket, mert az emberi szabadság, Isten szabadnak teremtette az embereket, az alapvető dolog, mi az, ameddig a jog hat, és hol kezdődik az, amikor nem megkerülhető erkölcsi kérdésként meg kell fogalmaznom, hogy mindenkinek szabad választása van, még a rossz választásában is szabad lesz.

Azzal viszont, hogy a közjót hogyan fogalmazzuk meg, mit tartunk értékrendnek, vagy mit tudunk közös értékrendként elfogadni, az minimális közös erkölcsi alapot feltételez, hogy ilyen kérdéseket rendezni tudjunk, erre akartam a felszólalásomban utalni. De a közös gondolkodásnak mindig kellenek hogy legyenek közös pontjai, tehát a közjót valahogy mégiscsak meg kellene fogalmaznunk.
Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai