Készült: 2020.07.06.05:49:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

115. ülésnap (2007.11.28.), 110. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:53


Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! A kolléganőnek szeretném felolvasni az alkotmánybírósági határozat idevonatkozó részét - két mondat -, hogy mennyire nem lehet a házasságot és a családot szétválasztani egymástól, hogy mennyire összetartozó fogalmak. Azt mondja az Alkotmánybíróság, hogy a házasság intézményét az állam arra tekintettel is részesíti alkotmányos védelemben, hogy elősegítse a házastársak számára közös gyermekkel is rendelkező család alapítását. Ez a magyarázata annak, hogy az alkotmány 15. §-a együtt említi a védelem két tárgyát. A Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét.

Azt gondolom, itt alapvető a különbség: nincs jogunk senkitől semmit megtagadni az emberi méltóság tekintetében, amit nem a természet tagad meg, de a természet rendjét követve ez a törvény ilyen módon alkalmatlan ezeknek a kérdéseknek a rendezésére. A Ptk. keretén belül rendezik ezeket a kérdéseket - hiszen az 578/G. § módosításával 1996-ban a nemi különbségek közötti különbséget a magyar parlament törölte a Ptk. élettársakra vonatkozó rendelkezésében -, és ilyen diszkrimináció ma nincs a magyar jogban élettársak és élettársak között. Az, hogy az élettársak tekintetében nem minden kérdés megoldott, nos, ezeket a kérdéseket kellene a Ptk. rendszerében megoldani.

Éppen az előterjesztőre hivatkozom, aki azt mondja, hogy a jogbiztonság érdekében külön törvényt kell majd alkotni. Kérem tisztelettel, milyen törvényhozás az, ahol maga az előterjesztő jelenti ki, hogy a jogbiztonság érdekében külön törvényt kell alkotni?!
Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai