Készült: 2020.07.05.07:14:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

105. ülésnap (2007.11.05.), 228. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:46


Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy az összes felszólalóval egyet lehetne érteni, itt nem a diagnózisban vannak véleménykülönbségek. Minden felszólaló érintette a lényeget, akkor is, ha a diagnózisból más-más következtetéseket vontak le. A diagnózis viszonylag egyszerű. Nem kívánom megismételni, csak utalok a Cser-Palkovics képviselőtársam által elmondottakra. Az, hogy költségvetési hiány mutatkozik az ORTT-nél, egy megváltoztatott rossz rendszerből következik, de maga az ORTT is hozzájárult ehhez a forráshiányhoz a döntéseivel. Amikor a koncessziós díjat elengedték vagy csökkentették, vagy változatlan módon meghosszabbították kereskedelmi televíziók koncesszióját, akkor ezzel a magatartással ehhez a forráshiányhoz hozzájárultak. Az a kérdés, hogy egy forráshiányos helyzetben egy intézménynek milyen kötelességei vannak, milyen megoldásokat kell választania. Ebben az esetben nyilván a kötelező feladaton túli feladatvállalás nem elfogadható.

Jánosi képviselőtársam utalt arra, hogy politikai konszenzust hoznak létre az ORTT-ben. Bocsánatot kérek, de az ORTT-ben ne hozzanak létre politikai konszenzust, hanem hozzanak létre szakmai konszenzust, politikai konszenzust pedig itt, a nyilvánosság előtt mi hozzunk létre.

Itt most elérkezett egy olyan határvonalhoz a parlament, amikor nekünk elsősorban - s e tekintetben Pettkó András képviselőtársammal értek egyet - az új médiatörvény megalkotásánál a finanszírozási anomáliákat ki kell küszöbölnünk, és olyan megoldást kell találnunk, amely biztonságosan biztosítja a feladatok ellátását. S itt hadd védjem meg az ORTT-t annyiban - nem biztos, hogy rászorul az én védelmemre -, hogy a törvényalkotónak ebben a helyzetben úgy kell gondolkoznia, hogy nem intézményfinanszírozásra, hanem feladatfinanszírozásra kell áttérni az új törvényben. Ha ezt megoldjuk az új törvényben, akkor nem lesznek ezek az anomáliák, azonban ennek a folyamatnak valahol megálljt kell parancsolni, és mikor tegyük ezt meg, mikor vonjuk le ezt a következtetést, ha nem az új médiatörvény kapcsán.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai