Készült: 2020.12.01.21:58:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

23. ülésnap (2002.10.01.), 165. felszólalás
Felszólaló Balla Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  165  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszterelnök Úr! Ön a Magyar Köztársaság képviseletében ez év július elején Romániába látogatott. Sokan azt hittük, hogy útjának célja az erdélyi magyar kisebbség vezetőivel való találkozás. Tévedtünk. Ön mindössze két óra alatt elintézte hivatalos elfoglaltságát, majd ezt a fárasztó két órát további két teljes napon át pihente ki cimborájánál és vadásztársánál, Mudura Sándornak a luxusvillájában.

Azt, hogy az ön utazásának valódi célja ez utóbbi, kétnapos baráti látogatás volt, mi, jóhiszemű magyar polgárok csak később tudtuk meg. Augusztus 1-jén derült erre fény, amikor alig néhány héttel az ön romániai látogatása után, a magyar állami tulajdonban lévő Eximbank 2,5 milliárd forintos hitelszerződést írt alá Mudura Sándor nagyváradi bevásárlóközpont-építésének megsegítése céljából.

Miniszterelnök Úr! A Lotus Market bevásárlóközpont építéséhez a magyar állami Eximbank olyan nagy összegű hitelt nyújtott, amekkorát ez a pénzintézet külföldi beruházáshoz csak ritkán folyósít. Hasonló kölcsön egy nagyságrendekkel nagyobb beruházás, a fiumei kikötőépítés kapcsán merült fel.

Miniszterelnök Úr! Adófizető polgárokként tudni szeretnénk, mi késztet egy magyar állami bankot arra, hogy több milliárd forinttal szálljon be egy, a sajtó által kétes hírűnek nevezett külföldi üzletembernek, történetesen az ön barátjának plazaépítési vállalkozásába. Tudni szeretnénk, elég stabil-e ez a barátság ahhoz, hogy ön - mint már annyiszor - ezért a 2,5 milliárd forintért is személyes felelősséget mer vállalni. Vagy egyszerűen arról van szó, hogy Mudura Sándor luxusvillája olyan hely, ahol a kényelem minden pénzt megér?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  165  Következő    Ülésnap adatai