Készült: 2021.01.26.07:15:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

209. ülésnap (2001.05.28.),  19-22. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 8:11


Felszólalások:   17-18   19-22   23-24      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Úgy látom, nincs is ilyen szándék egyébként, hogy valaki reagáljon. Úgyhogy áttérünk a napirend előtti utolsó felszólalásra. Megadom a szót Tóbiás József frakcióvezető-helyettes úrnak, Magyar Szocialista Párt.

 

TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Megfigyelve a Fidesz frakcióvezető-helyettese, valamint a miniszterelnök hozzászólását, azt a címet is adhatnám a napirend előtti hozzászólásomnak, hogy a Fidesz másik arca.

Hallgatni, amikor beszélni kell, szintoly nagy hiba, mint beszélni, amikor hallgatni kellett volna - mondta Széchenyi István. Ez a gondolat jutott eszembe május 7-én, amikor a napirend előtti felszólalásokat hallgattam. Ugyanis Rogán Antal fideszes és dr. Varga István MDF-es képviselő urak olyan minősíthetetlen kijelentéseket használtak nagy tudású és szakmailag elismert MSZP-s politikusokkal kapcsolatban, amelyeket kulturált ember még viccnek sem fogadna el. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Kik azok? - Hol vannak? - Halljuk!)

Nem véletlen, hogy Solymosi Frigyes akadémikus is, aki a velünk nem elfogult Nemzeti Kör tagja, megjegyezte ezt a gondolatot - idézem: "Alapvető hiba és visszatetszést szül, ha az egyébként igen jó politikai korban lévő szocialista politikusokat, éppen koruk miatt akarják ellehetleníteni. Az nem okos dolog, még ha sikert is lehet vele az adott közegben aratni, mert bizony akkor hasonlóképpen elmarasztalhatják a kormány közelében aktívan tevékenykedő és még az MSZP politikusainál is idősebb polgártársakat."

Mi, szocialisták megígérjük, hogy dr. Isépy Tamás, dr. Varga László, Horváth János és Polonyi Kornél képviselő urakat soha nem fogjuk lemúmiázni, és arra kérem fideszes képviselőtársaimat, hogy hasonló kifejezéseket még egyszer ne használjanak. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Meggyőződésem, hogy a Fidesz stílusa, amikor nem a labdára mennek, hanem a lábra, nem a Fidesz politikusainak az utolsó mentsvára, hanem egy jól megkomponált taktika része. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Így van!) Egy amerikai hivatásos tárgyaló, aki a több évtizedes tapasztalatairól könyvet is írt, ezt szovjet stílusnak nevezte, ellentétben a nyugati stílussal. Nagyon találóan jellemezte a szovjet stílusú tárgyalókat - újfent idéznék: "Számukra a tárgyalás egy utcai verekedés, és ha egy ellenfél ragaszkodik az angol ökölvívás szabályaihoz, akkor megkérdőjelezik erejét." Egyáltalán nem tartom tehát véletlennek, hogy a Fidesz megvált a szabadelvűségtől. A tekintélyuralomhoz ilyen stílusra van szükség, és ezért van szükség a konzervativizmusukra is.

Számunkra elfogadhatatlan az a retorika, ami a Fidesz stílusát jellemzi. Mert mi a stílus célja? Az érzelmi hatáskeltés, esetünkben a megdöbbentés és a félelemkeltés. (Moraj a Fidesz padsoraiból.) Megdöbbentik ellenfelüket azzal, hogy egyes momentumokat kiragadnak az összefüggéseikből, általánosítanak, minősítik, és már mint konkrét, cáfolhatatlan tényt közlik. Megfélemlítik az ellenfelüket azzal, hogy bizonytalanságot keltenek benne. Mi van, ha a polgárok elhiszik mindazt, amit ők oly magabiztosan állítanak? Tehetik pedig mindezt azért, mert annak, akit megtámadtak, nincs módja arra, hogy ugyanazon hallgatóság előtt cáfoljon, mivel a közszolgálati média állapota ma erre nem ad lehetőséget. (Egy hang a Fidesz padsoraiból: Jaj!)

Mi, szocialisták, olyan stílust akarunk, ahol a parlament tekintélyét nem pusztán a korona, nem a miniszterelnöki fogadások biztosítják, hanem a társadalom érdekeit szolgáló érdemi viták. Mi nem a politikai ellenfelünket kívánjuk lejáratni, hanem a felmerült társadalmi problémákat megoldani, mint a gyermekszegénység megszüntetése, a társadalomban meglévő esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölése a társadalmi jólét elérése érdekében. Együttműködünk minden párttal (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Bokros-csomag! - Thürmer Gyula!), amely felelősséggel és alkotó módon közelít a nemzet sorsához. Ennek eddig is mindig jelét adtuk, bármit is mondjanak politikai ellenfeleink.

Remélem, képviselőtársaim, belátják, a Fidesz által megjelenített politikai stílus, retorika nem a nemzeti egység megteremtésének eszköze, pedig ez alapvető feltétele annak, hogy megoldjuk a társadalom, a nemzet problémáit. Az elmúlt hároméves ellenzéki politizálásunkkal is ezt akartuk elérni, és semmiképpen sem azt, hogy egyre jobban elmélyüljenek a politika színterén meghúzódó lövészárkok.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

ELNÖK: Az elhangzottakra Hende Csaba államtitkár úr kíván válaszolni.

 

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a latin mondás jut az ember eszébe: de gustibus non est disputandum - ízlések és pofonok különbözőek. Lehet, hogy az ízlésbeli azonosság sokszor a politikai különbözőséget is át tudja hidalni.

Mindenesetre hadd vegyem a védelmembe Solymosi Frigyes akadémikust. Én is olvastam az ő cikkét, ami éppenséggel a Népszabadságban jelent meg; nem a parlamentben elhangzottakat tette kifogás tárgyává, hanem egy pártrendezvényen elhangzottak fölött borongott, kissé búsan.

Szovjet stílusról, meg nyugati stílusról nyilván sokat lehetne beszélni. A jellemalakulás és az alakváltozás kérdése már egy korábbi napirend előtti felszólalásban tárgyalásra került - én tisztelettel csak erre utalnék vissza.

Azt is gondolom, hogy a megtámadottnak igenis módja van parlamentáris keretek között is választ adni, hiszen számtalan megszólalási fórumot biztosít az Országgyűlés. Magyarországon a sajtó is szabad. Ön a reagálás lehetetlenségét a közmédia állapotával hozta összefüggésbe. Én nem látok e két kérdés között semmifajta összefüggést, tekintettel arra, hogy a médiaszervek (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Szemüveget!) nagy része a privát szférába tartozik, amelyek virágzanak, és semmiféle válság nem sújtja őket. (Folyamatos zaj.)

Egyetértünk abban, hogy a társadalmi esélyek megteremtésének a biztosítása, illetve a gyermekszegénység, a szegénység elleni küzdelem az egyik legfontosabb feladat. Én azt hiszem, ennek a kormánynak nincs szégyenkeznivalója ezeken a területeken sem. Nagyon hosszú út vezetett odáig, és igen komoly áldozatokat kellett hoznia az országnak ahhoz, hogy ma már egy átlagos magyar családban a harmadik, netán a negyedik gyermek vállalása nem a szegénység szinonimája, nem azzal egyenértékű. Sőt, az igen nagyvonalú adókedvezmény-rendszer következtében a harmadik gyermek vállalása éppenséggel több pénzt, magasabb jövedelem családban maradását jelenti.

Amennyire nem helyes dolog másokat sértegetni, ugyanannyira helytelen talán és túlreagálás - most egy másik m-betűs szót hadd használjak - a politikai mimózaság, képviselő úr. Ettől is jó volna tartózkodni!

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok, valamint a MIÉP padsoraiban. - Vancsik Zoltán: Levegőt vehetünk?)

 
Felszólalások:   17-18   19-22   23-24      Ülésnap adatai