Készült: 2020.07.14.00:28:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

91. ülésnap (2015.06.29.), 368. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Törvényalkotási bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:50


Felszólalások:  Előző  368  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Törvényalkotási bizottság 2015. június 25-ei ülésén megtárgyalta az egyes fővárosi fejlesztési beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről, valamint ezzel összefüggésben az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló T/5135. számú törvényjavaslatot.

A bizottsági ülés során a tagok megtárgyalták a Törvényalkotási bizottság saját módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat eredeti célját fenntartva arra irányul, hogy a vasúthatósági engedélyezési eljáráshoz hasonlóan a törvényjavaslat sajátos hatósági eljárási rendelkezései alól legyen meghatározva kivételként a kisajátítási eljárások, valamint az előzetes vizsgálat és környezeti hatásvizsgálati eljárások köre azok speciális, hosszabb határidőt igénylő jellegére, a kisajátítási eljárás esetében továbbá annak alkotmányos kötöttségei által meghatározott kereteire tekintettel.

(23.20)

Az említett módosító javaslatot bizottságunk 26 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el. A javaslat célja, hogy az Országgyűlés a fővárosi városfejlesztési célkitűzések érvényesülése és a budapesti közösségi közlekedés színvonalának emelése érdekében, valamint a helyi közlekedési fejlesztésként megvalósuló budapesti M3-as metróvonal rekonstrukciójával és északi meghosszabbításával kapcsolatos, továbbá a Budapest főváros III. kerületében a csillaghegyi öblözet árvízi biztonságának növeléséhez kapcsolódó egyes fővárosi fejlesztési beruházások megvalósítását gyorsítsa és egyszerűsítését elősegítse.

A beruházások kiemelt fontosságára való tekintettel a javaslat a megjelölt beruházásokkal összefüggésben lefolytatott közigazgatási hatósági eljárásokban a vasúthatósági engedélyezési eljárások kivételével a törvény általános ügyintézési határidőkhöz képest rövidebb ügyintézési és szakhatósági eljárási határidőt állapít meg azzal, hogy a jogszabály ennél rövidebb határidőt is megállapíthat egyes eljárási típusokra.

A Budapesten zajló állami és fővárosi beruházások összehangoltan, egymást segítve zajlanak. E kiemelt fontosságú fővárosi fejlesztések minél gyorsabb és egyszerűbb megvalósulása érdekében született az említett törvényjavaslat. Erre tekintettel a bizottság az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést 27 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  368  Következő    Ülésnap adatai